AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici Esmir Halilović objavio je na svom Facebook profilu fotografiju ispred džamije u Radakovu na kojoj se vidi sedam smrtovnica, upozoravajući vjernike i sve sugrađane na opasnost od koronavirusa.

Halilović je kazao da samo dan prije na ovom mjestu nije bila ni jedna smrtovnica, a da se dženaze prebacuju za sljedeći dan.

– Ovih dana živimo okruženi sa mnogo iznenadnih smrti naših najbližih, naših komšija, prijatelja, poznanika, sugrađana… Neki od njih su stariji a neki mlađi… Neki su imali hronične bolesni, a drugi nikada nisu išli doktoru…

Smrtovnice ispred džamije u RadakovuSmrtovnice ispred džamije u Radakovu

– Ova slika je večeras (25.3.2021) uslikana ispred naše džamije u Radakovu (MIZ Zenica) a jučer na ovom mjestu nije bilo ni jedne smrtovnice, kako mi Hafiz reče! Također mi reče da se ne stižu i ne mogu ni organizovati sve dženaze nego se ‘prebacuju’ na sljedeći dan… – istakao je Halilović.

Apelirao je na sve da se čuvaju koliko je to god moguće.

– Apelujemo na sve nas da se čuvamo koliko god je to moguće, da se striktno vodi računa o čistoći ruku i lica, da se pridržavamo epidemioloških mjera, da se nikako ne miješamo s drugima ako imamo ili imaju ikakve simptome – čak i najmanje prehlade a kamo li šta drugo, da se obavezno javimo ljekarima ukoliko imamo ikakve zdravstvene (po)teškoće ili nešto što upućuje na postojanje covid19 ili druge zaraze… – naglasio je.

Sve ove mjere shvatimo kao jednu predostrožnost da uradimo onoliko koliko god je u našoj mogućnosti.

– Neka nam je na umu i primjer Poslanika, sallallahu alejhi ve selam koji je redovno oblačio i nosio pancir, kacigu i drugu zaštitnu opremu – kada god je išao u boj ili pohod… a on je bio najbolji vjernik u Allaha, Sudnji dan, sudbinu … Molim Uzvišenog Allaha da oprosti svim našim umrlim, da izliječi naše bolesne, da sačuva naše zdrave i da otkloni ovaj belaj i iskušenje od svih nas – stoji u objavi na Facebooku.