1 46


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Mubarek noć Lejletu-r-Regaib nastupa večerašnjim zalaskom sunca.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković, kazao je za „Avaz“ da je Lejletu-r-Regaib noć želja te da se radi o prvoj od tri mubarek večeri koje se događaju u tri mubarek mjeseca – redžebu, šabanu i ramazanu.

– Prema nekim privajetima, zabilježenim tradicijama, Hazreti Amina, majka Muhameda a. s. osjetila da je zatrudnila, da nosi Muhameda a. s.. Ovu noć je lijepo provesti u ibadetu, uostalom i kao druge večeri, ali ovo se kod nas tradicionalno obilježava mevludom, zikrom i sličnim ibadetima – kaže ef. Ljevaković.
BiH
Ef. Ljevaković: Kušnja pandemijom prilika je da pokažemo naše vrline
31.07.2020 u 09:03

Prema riječima ef. Ljevakovića, Lejletu-r-Regaib za muslimane u Bosni i Hercegovini, prije svega, predstavlja kontinitet jedne tradicije, obilježavanje te večeri.

– Mi se, na neki način, obilježavanjem ove večeri, osjećamo djelom i naše zajednice, a također i djelom jednog šireg umeta. Obraćamo se uzvišenom Bogu moleći ga da uputi sve ljude na pravi put, da se smiluje ljudima, da nam podari bereket, radost života i da branimo sve one univerzalne vrijednosti koje čovjeka čine čovjekom – zaključio je ef. Ljevaković.