Egipat bi mogao tražiti odštetu i do milijardu dolara zbog krize u Sueskom kanalu

Nakon što je višednevna kriza u Sueskom kanalu okončana pomjeranjem broda kompanije Evergreen, egipatske vlasti okrenule su se procesu naplate troškova za izvlačenje broda.
U intervjuu za egipatske medije, direktor uprave Sueskog kanala Osama Rabie izjavio je kako bi Egipat mogao tražiti odštetu i do milijardu dolara za pomoć u ljudstvu i tehnici koju je ustupio za rješavanje problema zaglavljenog broda.

Rabie je naglasio kako se ova cifra temelji na gubicima prihoda od samog Sueskog kanala koji je danima bio van funkcije, opreme i mašina koje su učestvovale u operaciji “Spašavanje broda kompanije Evergreen”, te radnih sati koje su radnici proveli na terenu uz brod.

“Tražit ćemo priličan iznos za odštetu. Toliko dana smo spašavali brod koji nije pretrpio veće štete ili gubitke”, rekao je Rabie.

Iako direktor uprave Sueskog kanala nije direktno naglasio ko bi trebao isplatiti odštetu Egiptu, naglasio je kako očekuje da će se pitanje odštete riješiti u naredna dva do tri dana. U protivnom, ukoliko Egipat ne dobije adekvatnu odštetu, postoji mogućnost da brod bude zadržan na izlazu iz Sueskog kanala do okončanja spora.

“Mogli bismo se dogovoriti za određenu nadoknadu, ili ćemo ići ni sud. Ako se odluče na tu opciju, brod će biti zadržan do okončanja spora”, naglasio je on.

Kakvi utisci radnika nakon višednevne drame?

Brod “Ever Given” kompanije “Evergreen”, danima je stajao zaglavljen u Sueskom kanalu. Brod težine i više od 200.000 tona i dužine četiri fudbalska terena izazvao je međunarodnu krizu što je doprinijelo i određenim “ekonomskim podrhtavanjima”.

Kako prenose američki mediji, najteže je bilo radnicima koji su učestvovali u procesu pomjeranja broda.

“Najteže od svega bio je strah. Radili smo oko broda koji se mogao obrušiti na nas”, rekao je Aly Awamy, bagerista koji je radio na oslobađanju broda.

Youssef Naghi, Awamyjev kolega, također je učestvovao u pomjeranju broda, a kako ističe suočavali su se sa brojnim problemima.

“Bilo je nekoliko problema. Pritisak da što prije završimo posao, strujanje vjetra, morske struje, te vrsta tla na kojom smo radili”, rekao je on.

Iako je brod “oslobođen”, pored naplate štete, istražitelje će u narednim danima također čekati mnogo posla, a između ostalog, analizirat će se i kako je došlo do problema koji je prouzrokovao blokadu Sueskog kanala.

“Postoji crna kutija poput one u avionima koja sve bilježi. Svaka riječ izrečena o stanju broda, upravljanju, riječi kapetana, sve se snima”, rekao je Rabie u razgovoru za egipatsku televiziju.

Uprkos činjenici da se već danima govori kako je vjetar glavni razlog zašto je brod izgubio kontrolu, istražitelji će u narednim danima razmatrati i mogući ljudski faktor ili grešku koja je mogla doprinijeti stvaranju problema.

Iako su i dva radnika uprave Sueskog kanala bila u trenutku udara na brodu, iz ove institucije su naveli kako njihovi radnici nisu krivi za nesreću koja je prouzrokovala brojne ekonomske i druge probleme.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakZENICA: Na još tri lokacije postavljene solarne klupe sa naslonom
Sljedeći članakEkskluzivno: Pogledajte kako se proizvode Pfizer vakcine u Marburgu