Eichhorst: Ohrabreni smo porukama koje smo čuli u BiH, nastavljamo rad na Izbornom zakonu

Screenshot 2 114

Američki diplomata zadužen za reformu Izbornog zakona Matthew Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Eichhorst obratili su se medijima nakon što su jučer i danas obavili niz razgovora s bh. političarima o izmjenama Izbornog zakona.

“Sve su ovo zahtjevne zadaće i u cijelosti smo spremni za ono što je pred nama. Trenutno imamo veliku odgovornost, ali i hitnost potrebe djelovanja. Imali smo priliku da se susretnemo s liderima, građanima i drugima”, navela je Eichhorst.

Dodala je da su imali cijeli niz sastanaka i da su pokušavali naći način kako objediniti neke ideje, prijedloge i sugestije i staviti ih u jedan okvir oko kojeg bi mogli započeti pregovore.

“Radimo korak po korak na transparentan i inkluzivan način. Želimo osigurati da su svi uključeni u proces. Razgovori se nastavljaju, vratit ćemo se zadatku. Suština svega je jačanje institucija na nivou BiH i Federacije BiH”, naglasila je.

Naznačila je da građani moraju imati povjerenje da institucije rade na dobrobit građana.

“Vjerujem da većina građana želi da ova zemlja postane članica EU. Ohrabreni smo porukama koje smo čuli od svih sagovornika”, navela je.

Ponovila je podršku Evropske unije BiH kao “jedinstvene, suverene i cjelovite zemlje”.

Ona nije željela iznositi detalje o konkretnim prijedlozima izmjena Izbornog zakona koji su bili na stolu ovih dana.

Medijima se obrato i Palmer.

“Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećavanje tenzija proteklih sedmica, kao i aktivnosti koje su im vodile. Mi smo posvećeni tome da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira i da vratimo osjećaj mira”, rekao je.