Portal 072info

EK dodijelila BiH šest miliona eura za migrante

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropska komisija danas je usvojila specijalnu mjeru u vrijednosti od šest miliona eura za podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijskim tokovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Sredstva EU će unaprijediti kapacitete Bosne i Hercegovine za identifikaciju, registraciju i upućivanje državljana trećih zemalja koji prelaze granicu, osigurati smještaj i osnovne usluge za izbjeglice, azilante i migrante, te osnažiti kapacitete za kontrolu i nadzor granica, a na taj način će podržati i prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sredstva se, kako je naglašeno iz Delegacije EU u BiH nadovezuju na iznos od 1,5 miliona eura koji je postao dostupan u junu kako bi BiH odgovorila na hitne humanitarne potrebe izbjeglica i migranata.

Pored humanitarne pomoći, od 2007. godine Evropska komisija pružila je pomoć Bosni i Hercegovini u području migracija i upravljanju granicama u iznosu od 24,6 miliona eura. Od januara 2016. godine, Bosna i Hercegovina je također i korisnica regionalnog programa “Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama” u vrijednosti od osam miliona eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME