Eko forum o projektima u ArcelorMittal-u

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Povodom nedavne svečanosti puštanja u rad novih filtera na Visokoj peći u ArcelorMittal Zenica,Eko forum Zenica smatra, da je to ogroman uspjeh i prvi uspješan veliki ekološki projekat u ovoj kompaniji. Ovo je tek početak ozbiljnih investicija i početak popravljanja stanja zraka u Zenici. Projekat je realiziran s 2 godine zakašnjenja jer je po okolinskoj dozvoli trebao biti gotov u decembru 2011. godine i smanjiće emisije prašine iz jednog od 5 velikih pogona.

ČITAJ JOŠ:  BiH: Liječi jezikom tako što vam liže oči!

Na osnovu podataka o emisijama polutanata u zrak se obračunava naknada koju zagađivači plaćaju u Fond za okoliš. Prema izvještaju za 2011 godinu, koji je ArcelorMittal dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, iz pogona Visoka peć je u zrak ispušteno 19,8 tona prašine. To predstavlja 2,2 posto ukupnih emisija prašine iz ove kompanije, tako da tek očekujemo slične projekte na daleko većim zagađivačima, kao što su Koksara ili Energetika.

Najava da će se naredna okolinska dozvola izdati kao integralna za kompletnu fabriku, umjesto za pojedine pogone je apsolutno neprihvatljiva, jer će omogućiti zagađivačima da izostave investicije u pogone kao što je Energetika, koja učestvuje sa 40 posto u zagađenju, a projekata na tom pogonu nema ni u planu. Nedopustivo je da se investicije u taj pogon uslovljavaju grijanjem grada, jer se samo 15 posto ukupne proizvedene energije tokom godine troši na grijanje grada, a 85 posto su tehnološke potrebe ArcelorMittala,navode iz Eko foruma Zenica.

ČITAJ JOŠ:  U Pruscu kod Donjeg Vakufa otvoreni 510. „Dani Ajvatovice“

Ono što nas brine je izjava koju na svečanoj ceremoniji dao premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić: “Mi možemo sutra dovesti inspekciju, zabraniti rad i ostaviti par hiljada ljudi bez egzistencije”. Pozivamo Federalnu vladu da odvoji pitanje zaštite okoliša od pitanja zapošljavanja, jer time samo stvara prostor za dalje odgađanje ekoloških projekata. 

GODISNJICA
MARKETING