Eko forum upozorava na prekomjerno zagađenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

ArcelorMittal

Eko forum Zenica podsjeća, da je planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka na području Zeničko – dobojskog kantona predviđeno proglašavanje epizoda pripravnosti, upozorenja i uzbune.Svaka od tih epizoda podrazumijeva niz mjera, za čije sprovođenje je zadužen Operativni štab općine na čelu s gradonačelnikom.

U nedjelju, 15. decembra 2013 ispunjeni su svi uslovi za proglašenje epizode upozorenja, a samo nas je vjetar spasio od epizode uzbune, jer je koncentracija SO2 na jednom mjernom mjestu u 18 sati pala na “samo” 423 mikrograma po kubnom metru. Koncentracije SO2 u Radakovu su danima iznad 1.000 µg/m3, koncentracije benzena su dvocifrene na sva tri mjerna mjesta, a koncentracije ugljen-monoksida u Tetovu su prekoračile dozvoljeni prag od 8.000 µg/m3.

Građani su izgleda zaboravili da imamo nadležne organe: operativni štab, načelnika, inspekciju, ministarstva, ili su izgubili povjerenje u njih. Primili smo brojne zahtjeve građana da Eko forum ponovo organizuje proteste. Pozivamo nadležne da hitno počnu primjenjivati mjere iz Pravilnika, ili ćemo građane pozvati da izađu na ulice i da tako zatraže ostavke i kazne za sve nadležne koji su propustili uraditi svoj dio posla.