Eko forum Zenica prezentirao Alternativni izvještaj o realizaciji KEAP-a ZDK

Eko forum Zenica prezentirao Alternativni izvještaj o realizaciji KEAP-a ZDK

Udruženje Eko forum Zenica prezentiralo je putem on-line konferencije projekat “Građanski monitoring realizacije Kantonalnog ekološkog plana Zeničko-dobojskog kantona (KEAP ZDK)”, na kojem su stručnjaci tog udruženja radili proteklih godinu dana.

Kako je istakao moderator konferencije i predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica, univerzitetski profesor Samir Lemeš, oni su sačinili trogodišnji Alternativni izvještaj o realizaciji KEAP-a ZDK, koji je usvojen 2017. godine te koji bi trebao važiti do 2025. godine.  

Lemeš je dodao kako im je cilj bio da, prije svega, izvještaj prezentiraju nadležnim ministarstvima i zastupnicima u Skupštini ZDK, jer su “oni ti koji su donijeli KEAP, koji odlučuju o njemu i koji bi trebali da prate kakva je njegova realizacija”.

-S obzirom da se nadležna komisija, radni tim, nikada nije sastao za protekle tri godine, mi smo to uradili na svoju ruku. Dobili smo neke rezultate, poslali smo preporuke i već smo to dostavili organima vlasti. Htjeli smo im to danas i javno predstaviti, ali odazvala su se samo dva poslanika iz Skupštine ZDK-a, jedna pomoćnica ministra iz kantonalnog ministarstva, predstavnici nevladinog sektora i nekih međunarodnih organizacija te Općine Kakanj. Tako da je to, stvarno, razočaravajuće – kazao je Lemeš.

Navodi da je samo tri posto budžeta ZDK-a izdvojeno za realizaciju aktivnosti iz KEAP-a, odnosno za zaštitu okoliša.

-Utvrdili smo da je raelizirano 13 posto aktivnosti u potpunosti; djelimično je realizirano 25 posto aktivnosti te da je operativnih ciljeva realizirano oko 24 posto. Utrošeno je 30 posto od planiranih sredstava – ističe Lemeš.

Zbog toga smatra kako je pravo vrijeme, a na osnovu podataka o realizaciji, da se nakon tri godine uradi i revizija KEAP-a ZDK.

-Mi smo dali dobar materijal, na osnovu kojeg se može uraditi revizija plana pa da vidimo šta u tom planu nije valjalo. Da se u narednih pet godina uspije realizovati te da se ostvari i konačni cilj – čišći i ekološki prihvatljiviji ZDK – kazao je Lemeš.

Alternativni izvještaj finansiran je sredstvima Evropske unije, u okviru projekta “Eko BiH”. Podržan je i od Misije OSCE-a u BiH, zatim vlada Švedske i Češke.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE