Portal 072info

EKO KUĆA Na Smetovima uskoro izgradnja edukativnopokaznog školskog centra

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
U okviru projekta “Priroda kao lijek” izviđači Zenice predstavnicima ZE-DO kantona, Gradske uprave Zenica i Arcelor Mittala predstavili  idejno rješenje  Eko kuće Smetovi
Danas su učesnike zimovanja u Domu izviđača Smetovi posjetili predstavnici  ZE-DO kantona g.Sead Ćizmić pomoćnik ministra za zaštitu okoliša, g-dja Amra Pojskić stručni savjetnik za zaštitu okoliša, u ime Gradske uprave Zenica pomoćnik gradonačelnika Zijad Softić i predstavnici kompanije Arcelor Mittal g. Akshaya Gujral direktor departmenta marketinga i prodaje, te  g-dja. Dijana Božić- Srdanović podparol Arcelo Mittala. Gosti su se u jednosatnoj posjeti upoznali sa uslovima boravka i aktivnostima realizacije Projekta “Priroda kao lijek” kao i sa problemima vezanim za organizaciju masovnijeg boravka djece u prirodi. Predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić se zahvalo gostima na materijalno finasijskoj podršci  u realizaciji aktivnosti zimovanja i novi san izviđača Zenice – projekat izgradnje Eko –kuće Smetovi. Postojeći Dom izviđača-Radio amatera ima kapacitet 18 ležaja koji nije dovoljan za potrebe u zimskom periodu, a  ni u period proljetnog raspusta i organizacije višednevnih škola u prirodi.
Eko kuća Smetovi treba da bude edukativno pokazni školski centar i da sadrži sljedeće.
– da bude u potunosti sagrađena od ekološi prihvatljivih materijala
– da se na njoj instaliraju svi poznati alternativni načini korištenja energije
/solarna, vjetrenjače/, ekološka septička jama.
– da se u sklopu objekta postavi mini meteorološka stanica za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometri , i stanica za mjerenje aero- zagađenost , prilagođena uzrastu djece do 16 godina.
– botanički vrt sa biljkama karakterističnim za naše podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice…
– edukativni kabinet sa min. 50 mjesta
– smještajni kapacitet za min. 50 djece u sobama sa 4 , 6  i 8 kreveta
– baby ski lift dužine 100 m / sa hvataljkama/
Predstavnici kompanije ArcelorMittal, Ministarstva za zaštitu okoliša ZDK i Grada Zenica izrazili su spremnost da zajedničkim snagama uđu u realizaciju prezentovanog projekta , za koji je JP Zenica izradilo projekat, a Grad Zenica osigurao neophodne parcele i infrastrukturu.

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME