Portal 072info

Ekonomija BiH pala dva puta više od očekivanog!

87 6
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema prvim procjenama statističkih zavoda, u FBiH je realni pad BDP-a iznosio 9,7 posto u drugom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je istovremeno pad u RS bio 6,9 posto.

Entitetske brojke

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, najveći realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima kao što su trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila, prijevoz… U RS najveći pad realne bruto dodane vrijednosti bio je u djelatnosti umjetnost, zabava i rekreacija. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Prethodno su analitičari predviđali bh. ekonomiji pad između pet i šest posto. S obzirom na entitetske brojke, izvjestan je dubok pad.

Ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ je kazao da podaci u vezi s padom BDP-a u drugom kvartalu pokazuju da je stvarni pad ipak veći nego što su bile najave i prognoze, jer u usporedbi s prvim kvartalom ove godine pad je ogromnih 10,8 posto.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Treba reći da je ovaj pad mogao biti i manji da smo imali pravovremenu i dovoljno snažnu podršku vlasti privredi. Ovako sada imamo velike budžetske rupe, koje nije mogao pokriti ni kredit od MMF-a, tako da će sada mjere za oporavak biti još izazovnije i finansijski ozbiljnije – poručio je Hadžić.

Hadžić: Velike budžetske rupe
Hadžić: Velike budžetske rupe

Niska osnovica

Dodao je da ovaj pad i na onako nisku osnovicu BDP-a predstavlja veliki problem za fragilnu ekonomiju BiH i prije pandemije koronavirusa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Vlasti moraju ozbiljno krenuti s hitnim mjerama oporavka, kako ne bi doživjeli još veće urušavanje ekonomije – naglasio je Hadžić. 

EBRD: Negativna inflacija

Rast BDP-a u BiH dodatno je usporen u prvoj četvrtini ove godine na dva posto, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj. Dodaje se da je prognoziran pad BDP-a za pet posto u ovoj godini, dok se za sljedeću godinu prognozira rast od tri posto. 

– Inflacija je negativna od aprila 2020. godine, što je posljedica pada cijena kao i odluke entitetskih vlasti da ograniče marže – naglasili su.

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 12
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com

Koronavirus u BiH: Koliko se ljudi do sada zarazilo, koliko se oporavilo, a koliko je umrlo

072info.com

BiH baca tri kilograma otpada po stanovniku

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6