AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Kantona Sarajevo je 18. marta usvojila zaključak koji obuhvata mjere donesene povodom pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu. Te mjere uključuju i zabranu kretanja od 21 do 5 sati ujutro te zabranu rada ugostiteljskim subjektima – restoranima i ostalim objektima za pripremu i usluživanje hrane i pripreme i usluživanja pića počev od 20. marta od 5 sati do 3. aprila do 24 sata.

Zabranu kretanja od 21 do 5 sati ujutro uveli su BPK, TK i ZDK.

OŠTRE KRITIKE

Vlasnici i djelatnici ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo kojima je zabranjen rad narednih 15 dana uputili su oštre kritike Vladi KS-a, a zbog djelomične obustave rada tokom prošlog vikenda, izašli su na proteste.
– Podnijet ćemo tužbe protiv nadležnih ukoliko ne budu usvojeni amandmani o raspodjeli, navodi Amar Trbović u ime Udruženja sarajevskih ugostitelja.
S ciljem razmatranja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo u ponedjeljak će biti održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

– Tražimo naša prava. Kada bude sjednica Skupštine Kantona, gdje su obećali raspravu o pomoći, dat ćemo amandmane kako da raspodjela ide ravnopravno, ističe Trbović najavljujući nove proteste za ponedjeljak.

Ugostitelji ekonomski vrlo teško podnose mjere, ljudi su iscrpljeni i ne znam uopće kako imaju volje više i raditi, kaže Pavlović

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDPBiH u Skupštini KS-a, rekao nam je da su materijali za sjednicu tek dostavljeni, ali da je uvjeren u to da Prijedlog uključuje pomoć svim ljudima kojima je onemogućen rad u narednim danima.
– Prijedlog sigurno uključuje ekonomsku pomoć za sve subjekte koji će biti zatvoreni za vrijeme lockdowna i neće dobiti podršku Skupštine ako ne obuhvati sve subjekte, objašnjava nam Stojanović.

– Putnici koji koji koriste usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ranim jutarnjim i večernjim satima obvezni su posjedovati dokumente o potvrdi putovanja (print-rezervacije zrakoplovne karte). Ukoliko putnik ima pratnju, također je potrebno posjedovanje potvrde putovanja putnika u čijoj je pratnji, navodi se u saopštenju Sarajevskog aerodroma.
Džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u petak je obavljen u skladu s novim mjerama uz prisustvo samo imama i članova džematskog odbora.

U odgovoru Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na pismo premijera KS-a Edina Forte, navodi se da će Vijeće ministara BiH nastaviti i dalje da donosi sve potrebne odluke i mjere, uključujući i mjere vezane za ulazak stranih državljana u BiH, a što je u direktnoj nadležnosti Vijeća ministara, u skladu s preporučenim mjerama nadležnih zdravstvenih institucija i uz saglasnost vlasti entiteta RS i FBiH te Brčko distrikta.

JEDINSTVENA BORBA

– Činjenica je da je gospodarstvo na koljenima, teško bismo kao županije, entitet, ali i kao država mogli preživjeti u onom gospodarskom smislu još jedan lockdown, zato ne promišljamo u ovom trenutku na takav način o tome, objašnjava portparol Vlade i Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kada se radi o Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Pero Pavlović, portparol Vlade i Kriznog štaba HNK-a, ističe da bi borba protiv pandemije sigurno bila uspješnija da se jedinstveno radi na području čitave države.

– Zašto se ova naša borba za zdravlje građana i zaustavljanje širenja koronavirusa događa na način da svaka županija, općina, entitet na svoj način vode ovu borbu, to je pitanje na koje ja ne mogu odgovoriti, ali znam samo da bi sigurno rezultati bili bolji kada bi u ovoj borbi za zdravlje građana BiH bila jedinstveni prostor. Potpuno je nelogično sve ovo što se događa i bojim se da će teško ova borba dati neke vrhunske rezultate.

Ako imamo u dvije susjedne županije različite mjere, u jednom gradu kao što je Sarajevo, s jedne strane ceste imamo jedne mjere, s druge strane druge, vrlo je teško postići očekivane rezultate, ali, ponavljam, jedinstvena borba za zdravlje na prostoru cijele države sigurno bi dala bolje efekte, ističe Pavlović.
Upozorava na to da određen broj ugostitelja već duže od godinu ne ostvaruje primanja te da je borba za zdravlje prioritet.

– Moramo biti svjesni da postoje segmenti ugostiteljstva koji već više od godinu ne rade, nemaju nikakva primanja, znate, moraju i oni živjeti i hraniti svoju obitelj. Ali, ponavljamo, ako na jednoj strani imate borbu za zdravlje građana, a na drugoj egzistencijalna pitanja, čini mi se da je naša obaveza i zadaća raditi sve što možemo da se ta borba za zdravlje građana maksimalno odgovorno čini i radi, objašnjava nam Pavlović.

Portparol Vlade i Kriznog štaba poziva sve da poštuju propisane mjere.

– U ovom trenutku mi smo kao Vlada, na prijedlog Kriznog stožera, donijeli mjere koje uključuju skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Vjerujemo da će one mjere koje su do sada bile na snazi, uz ove koje je Vlada donijela, biti dostatne da se uspori širenje koronavirusa, da na taj način pomognemo našem zdravstvenom sustavu da se broj novozaraženih i onih koji su smješteni u bolnice umanji. Svakako da Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožer Ministarstva zdravstva rade svoj dio posla svakodnevno i ukoliko se mjere pokažu nedostatne, ukoliko bude trebalo donositi neke druge, o tome će se razgovarati, no sadašnje promišljanje je da trebamo učiniti sve da kroz ove mjere koje su na snazi postignemo željene efekte. Moramo biti svjesni činjenice da ukoliko svako od nas ne bude dao doprinos u poštivanju mjera, onda ćemo, bojim se, doći u još ozbiljniju situaciju, upozorava Pavlović.

Objašnjava nam kako Vlada već pomaže ugostiteljima i privrednicima kroz tzv. koronazakon i finansijsku podršku.
– Mi smo našim tzv. koronazakonom već značajno pomogli našem gospodarstvu, sigurni smo da je to što smo do sada učinili u velikoj mjeri pomoglo da je gospodarstvo koliko-toliko još na nogama. Podsjećamo na to da smo kroz tzv.

koronazakon i kroz sporazum sa Razvojnom bankom osigurali 9 milijuna KM isključivo za potporu gospodarstvu i osiguranje novca za potporu onima koji će ostvariti prava na kredite. Mi smo postigli sporazum sa Razvojnom bankom da Vlada finansira kamatu. Mislim da je iznad 5,5 milijuna KM do sada uplaćeno na račune gospodarskih subjekata, jedan broj njih je ostvario i ovo pravo u suradnji sa Razvojnom bankom, a što će biti dalje, kakve ćemo zapravo imati gospodarske prilike i koliko će ove mjere dati rezultata da gospodarstvo bude održivo, to ćemo vidjeti, zaključuje portparol Vlade i Kriznog štaba HNK-a.
Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba USK-a, upozorava na to da bi nova zatvaranja ugrozila ekonomiju.

– Privreda je značajno ugrožena, novi lockdown bi doveo do kolapsa ekonomije i gledamo na sve načine da to izbjegnemo, ističe Ćemalović.

RAD OD KUĆE

Republički štab za vanredne situacije na jučerašnjoj sjednici donio je zaključak kojim se za područje entiteta Republika Srpska maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima ograničava na 30, dok maksimalan broj osoba na privatnim okupljanjima ostaje 10.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao je da je zabranjena i prodaja alkoholnih pića od 22 do 6 sati bez obzira na to o kakvom se privrednom subjektu radi te istakao da mjere zabrane rada fitnes-klubova, izvođenja muzike uživo, vokalno izvođenje muzike u ustanovama kulture, kao i aktivnosti kulturno-umjetničkih društava ostaju na snazi.
– Apeluje se na poslodavce da u skladu s mogućnostima organizuju rad od kuće, rekao je Zeljković.