AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Posljednji podaci Porezne uprave Federacije BiH o prikupljenim direktnim porezima na početku 2020. godine trebali bi upaliti sve alarme nadležnima. Struka već mjesecima upozorava da je projektovani ekonomski rast nedovoljan, a on bi mogao biti i manji od očekivanog. Porezni obveznici u Federaciji BiH u prva dva mjeseca 2020. godine uplatili 868 miliona KM direktnih poreza, doprinosa, taksi i naknada, a taj je broj veći je za 2,67 miliona KM od onog iz istog perioda prošle godine. Taj bi podatak sam po sebi ostao bi neprimjećen da godinu ranije porast prikupljenih direktnih poreza u odnosu na januar i februar 2018. godine nije bio čak 25 puta veći i iznosio skoro 66 miliona KM.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže kako posljednje objavljeni podaci o prikupljenim javnim prihodima u nadležnosti FBiH, dodatni su dokaz onoga što progresivni dio struke već duže vremena upozorava, a to je da je naša ekonomija na granicama, bez mogućnosti za dodatni rast bez provođenja ekonomskih reformi.

“Rast prikupljenih javnih prihoda je 25 puta manji u odnosu na isti period prošle godine. Samo za penzije se u februaru ove godine treba izvojiti 17 miliona više nego za isti mjesec prošle godine, a vidimo da dodatnog rasta gotovo i da nema”, smatra Hadžić.

Struka je i prošle godine u aprilu, dodaje, upozorila da će doći do usporavanja ekonomije do kraja godine i da treba korigovati stopu ekonomskog rasta na oko 2%, što se na kraju ispostavilo ispravnim.

“Ovi podaci trebaju biti alarm vlasti da se najhitnije moguće i bez odlaganja pokrenu reforme i smanje doprinosi i porezi. Najveća bi greška u ovoj situaciji bila prisilno slanje inspekcija firmama i podignuli porezi. Struka je spremna čak i volonterski se uključiti da se ovi ozbiljni izazovi rješe i stoji apsolutno na raspolaganju vlasti”, zaključio je Hadžić.

Klix.ba