Ekonomista Čavalić: Očekujem da će neko ubrzo otkupiti franšizu McDonald’sa u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

McDonald’s u Bosni i Hercegovini je zatvoren, jer je oduzeta licenca domaćoj kompaniji Gliese 581g čiji je vlasnik Haris Ihtijarević. Ekonomista Admir Čavalić, siguran je da će brzo neko drugi u BiH otkupiti franšizu i da će prodajni McDonald’s ponovo biti otvoren u našoj zemlji.

– Oduzimanje franšize normalna je stvar u biznisu i dešava se. Iz onoga što je dostupno u javnosti vjerovatno je narušen ugovor o franšizi McDonald’sa, a svaka franšiza nosi određena prava i obaveze. Korisnik franšize mora ispunjavati svoje obaveze, pogotovo kada su u pitanju globalne franšize tipa McDonald’sa – ističe Čavalić.

ČITAJ JOŠ:  Obavijest za vlasnike privatnih šuma na području ZDK

Optužbe koje se iznose u javnosti da je država snosi dio krivice zbog toga što je McDonald’s oduzeo franšizu privatnom preduzeću je nepoznavanje ove oblasti poslovanja, pojašnjava naš sagovornik.

-Sa oduzimanjem franšize nemaju veze ni država ni ćevapi. Pretpostavka je da je McDonald’s osjetio ili došao do informacija da se narušava ugled ove međunarodne firme. Nakon raskidanja ugovora sa Harisom Ihtijarevićem, pojavila se prilika da neko drugi u BiH, koji ima dovoljno kapitala, otkupi franšizu i pretpostavljam da će se to brzo desiti. Praksa McDonald’sa u svijetu je da u jednoj državi ima više korisnika franšize i ono što je bilo loše po BiH, bez obzira što smo mala država, je to da smo imali samo jednog korisnika franšize – pojašnjava Čavalić.

ČITAJ JOŠ:  U tešku zimu ulazimo sa starim navikama: Evropa štedi na tuširanju, BiH bez ikakvih mjera!

Sve je krenulo kada je Raiffeisen banka dobila sudski spor jer firma Gliese 581g nije plaćala kriju! Dug je narastao na više od milion maraka, a sud je presudio da se McDonal’s mora iseliiti iz objekta u sarajevskoj Titovoj ulici koje je vlasništvo Raiffeisen banke.

– Obzirom da se u skladu s našim procedurama poslovanja iznosi smatraju poslovnom tajnom između ugovornih strana, kompanije Gliese 581g i Raiffeisen banke, ne možemo otkriti o kojoj cifri duga se radi. Također, nismo u prilici komentarisati dio vezan za isplatu duga obzirom da je postupak još uvijek u toku. Poslovni prostor u Titovoj ulici još uvijek nije predat Raiffeisen banci. Želimo još jednom naglasiti da je spomenuti ugovor o zakupu prostora zaključen isključivo između Raiffeisen banke i kompanije Gliese 581g, te banka ni na koji način nije u ugovornom odnosu sa kompanijom McDonalds – odovorili su za Faktor iz Raiffeisen banke.

ČITAJ JOŠ:  Cijene nafte na svjetskom tržištu vratile se na nivo od prije pandemije

Prvi McDonald’sa u Sarajevu u Titovoj ulici otvoren je 2011. godine i vrpcu je uz pristuvo brojnih zvanica presjekao Alija Behmen, biši SDP-ov gradonačelnik Sarajeva.

GODISNJICA
MARKETING