Ekonomski analitičar Igor Gavran: Niža stopa potrebna je još od uvođenja PDV-a

Zbog beskonačne sporosti u primjeni, efekte eventualno usvojenih izmjena Zakona o PDV-u ne trebamo očekivati u kratkom roku, jer ne radi se o mjeri koja će brzo utjecati na pad cijena na bh. tržištu, kaže za “Avaz” ekonomski analitičar Igor Gavran.

Ne odustati od niže stope

– Suspenzija naplate akciza, ograničenje marži, zamrzavanje cijena gdje je to moguće, intervencija na tržištu robom iz robnih rezervi ako ih uopšte imamo dovoljno, podrška domaćim proizvođačima, poljoprivrednicima sa “plavim dizelom” ili subvencioniranom cijenom đubriva … to su brže i efikasnije mjere – kaže Gavran.

Dodaje da je niža stopa PDV-a BiH potrebna još od dana uvođenja ovog poreza, koji nikada nije ni trebao imati samo jednu stopu.

– Dakle, ovo je mjera za koju su potrebne detaljne analize i dobro osmišljena implementacija što zahtjeva duže vrijeme, ali to ne smije biti izgovor da se ne uradi ništa i da se odustane od niže stope PDV-a. Na takav izgovor mi liče ove tipične političke fraze. Kad god primjena bude moguća to, uz odgovarajući nadzor, može pomoći smanjenju cijena, a niže cijene osnovnih životnih proizvoda su uvijek potrebne i korisne – ističe Gavran, komentirajući današnju izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da bi smanjenje PDV-a moglo izazvati više štete.

Uštede i racionalizacija

Gavran upozorava da očekivano niži budžetski prihodi, nakon primjene umanjenje stope PDV-a na određene artikle, također nisu adekvatan izgovor da se izmjene ne usvoje, jer se vlasti hvale rekordnim prihodima pa bi ih njihovo umanjenje samo vratilo na neki raniji nivo.

– Uz odgovarajuće uštede i racionalizaciju javnih rashoda i benefite koje niža stopa donosi građanima tome se može prilagoditi bez dugoročne štete – ističe Gavran.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE