Ekonomski analitičar Igor Gavran: Potrošačka korpa ekstremno skuplja – za čak 145 KM

trgovina 2

Sindikalna potrošačka korpa za maj ove godine bila je 2.639,48 KM i skuplja za 145,64 KM u odnosu na april. To su podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Šta vlast radi

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec mart 2022. iznosila je 1.096 KM, što je posljednji objavljen podatak Federalnog zavoda za statistiku, a u obzir je uzeta upravo ona kao i minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta.

– Nažalost, ova promjena u iznosu odnosno vrijednost potrošačke korpe je očekivana. Ona je zaista ekstremna kada gledamo iz mjeseca u mjesec i, kada znamo da se istovremeno primanja većine građana nisu povećala, a svakako ne za taj iznos. Nemam očekivanja da će ova promjena dovesti do promjene u ponašanju predstavnika vlasti. Mi odavno imamo potrošačku korpu koja prevazilazi primanja većine građana. Ona je za četveročlanu porodicu ali na takvom nivou koji zaista malo četveročlanih porodica može isfinansirati – rekao je za “Avaz” ekonomski analitičar Igor Gavran.

  • Gavran: Primanja građana nisu povećana Foto: Arhiv

Naglasio je da prethodnih mjeseci imam oi povećanje broja kredita, prije svega potrošačkih i kratkoročnih, zaduživanje u mikrokreditnim organizacijama, gdje su kamate još veće jer građani ne mogu dobiti kredit kod banaka.

– Sve to dodatno opterećuje, stvara pritisak na nas i prosto u svemu tome su dvije stvari najteže za shvatiti. Jedna je da vlasti i dalje odbijaju da učine bilo šta da situaciju promjene i da utječu na smanjenje cijena, odnosno obuzdavanje inflacije. A druga nejasnoća su sami građani. Osim općeg nezadovoljstva koje možemo vidjeti i na društvenim mrežama i razgovorima s ljudima oko nas, gotovo da nema nikakvih protesta, nikakvih javnih izraza nezadovoljstva. Jednostavno vidimo da se ne dešava ništa, da niko ništa ne čini da smo praktično jedina država u kojoj se nije poduzelo apsolutno ništa na suzbijanju infalcije – istakao je Gavran.

Ima načina

Dodao je da je toliko toga na raspolaganju vlastima da učine, od ukidanja naplata akciza, uvođenja niže stope PDV-a, ograničenje cijena i značajnija ograničenja marži do intervenicije sa robnim rezervama. A ne čini se ništa.

– Plašim se da bi i svakog narednog mjeseca ponovo mogli bilježiti ovakav ili sličan rast potrošačke korpe – zaključio je Gavran.

Avaz