Portal 072info

Ekonomski fakultet UNZE: Svečano ozvaničen početak rada Poslovne akademije „EU ProLocal“

Prigodnim programom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici svečano je ozvaničen početak rada Poslovne akademije „EU ProLocal“.

Poslovna akademija predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta Competitive Business – Based Export and Training Service Center – COBETS, kojeg, zajedno sa osam kompanija partnera, realizira Ekonomski fakultet UNZE.

Kompanije koje učestvuju u projektu su: INTER-COM d.o.o. Zenica, PRIMA COMMERCE d.o.o. Zenica, KS-PROMET d.o.o.Zenica, HALIDEX d.o.o.Gračanica, OBRT-COMERC d.o.o. Gračanica, ARTISAN d.o.o.Tešanj, KALIM d.o.o. Tešanj i PROGRAD d.o.o. Žepče.

Projekat ukupne vrijednosti 208.632,00 KM finansira Evropska unija, u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razoj u BiH, EU ProLocal.

Uvažavajući prioritetnu osu COBETS projekta, poboljšanje pristupa tržištu za preduzeća iz drvoprerađivačkog sektora, projektni tim je smatrao svrsishodnim da u okviru jedne od aktivnosti organizira specijaliziran programa edukacije predstavnicima vršnog i srednjeg rukovodstva u drvoprerađivačkim preduzećima partnerima, te će se u naredna dva mjeseca u okviru Poslovne akademije „EU ProLocal“ realizirati specijalizirani programi edukacije.

Predstavnici Ekonomskog fakulteta su od početka realizacije projekta posjetili sve partnere, te zajedno sa menadžmentom izvršili neophodne analize i detektirali područja potreba za specijaliziranom edukacijom. Izazovi u području finansiranja, likvidnosti i profitabilnosti, zatim implementacije uravnotežene tablice rezultata, potom izbor zemlje ulaska na inostrana tržišta, održavanje zadovoljavajućeg tržišnog učešća, kao i pravni aspekti izvoznog poslovanja, samo su neki od izazova partnera na koje će predstavnici akademske zajednice temeljem dugogodišnjeg stečenog znanja i praktičnih iskustava ponuditi odgovore u okviru EU Prolocal poslovne akademije. Važno je istaći da će Poslovna akademija imati međunarodni karater, budući da će na realizaciji edukacije, osim univerzitetskih profesora iz Bosne i Hercegovine, učestvovati i profesori iz susjedne Srbije.

U okviru svake teme biće predstavljeno mnogo praktičnih alata i primjera koji će polaznicima pomoći da utvrde svoje prednosti i nedostatke, te poboljšaju ključne vještine. Svaki od polaznika će nakon pohađanja akademije brže i efektivnije odgovarati na svakodnevne zahtjeve s kojima se suočava na poslu i u konačnici kreirati kvalitetnu osnovu za poboljšanje pristupa tržištu. Svaku od tema moći će pohađati isti zaposlenik preduzeća, ili će svaku od tema da pohađa po jedan zaposlenik unutar preduzeća, pa se pretpostavlja da će 10 tema pohađati do 8 različitih zaposlenika preduzeća, što u konačnici podrazumijeva do 80 polaznika.

Pored navedenog, cilj je da Poslovna akademija „EU ProLocal“ obezbijedi kontinuirano djelovanje i nakon završetka projekta. To je moguće obezbijediti kroz aktiviranje potpisanih Sporazuma o saradnji sa Privrednom komorom ZDK i Privrednom komorom FBiH. Također, Poslovna akademija „EU ProLocal“ nastavak svog djelovanja može osigurati i kroz realizaciju projekata koji se ogledaju u povezivanju akademske zajednice i privrede, što će doprinijeti jačanju konkurentnosti preduzeća, ali i usklađivanju studijskih programa sa potrebama tržišta rada.

Osim specijalizirane edukacije za Partnere, prostor će djelovati i kao „Kutak za MSP iz drvoprerade“ u okviru kojeg će se u toku organiziranja edukacije organizirati i „B2B susreti“ preduzeća Partnera sa preduzećima iz inostranstva i na taj način obezbijediti uspostavljanje kontakata i kvalitetno poslovno povezivanja sa inostranim partnerima iz drvoprerađivačkog sektora.

Naš cilj je da kroz realizaciju ovog petnaestomjesečnog ( august 2017. – novembar 2018. ) projekta navedene kompanije budu konkurentniji, njihovi menadžmenti educiraniji i u konačnici spremni za izlazak na strana tržišta što će u konačnici značiti i otvaranje novih radnih mjesta, kao i podizanje standarda zaposlenih u navedenim kompanijama.

EKONOMSKI FAKULTET UNZE

Podijelite članak