Ekonomski problemi u Kini mogli bi dodatno ugroziti globalni lanac opskrbe

Screenshot 4 41
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rastuće cijene i reduciranje proizvodnje u Kini mogli bi dodatno ugroziti globalni lanac distribucije roba. Proizvodi napravljeni u ovoj državi sve su skuplji, a što uzrokuje strah od stagflacije – inflacije u ekonomskoj stagnaciji. Indeks proizvođačkih cijena – cijene po kojima proizvođači robu prodaju trgovcima – prošli mjesec porasle su za 10,7 posto, u odnosu na isti period prošle godine, podaci su vlasti. To je najbrži rast cijena od 1996. godine, ukazali su iz finansijske kompanije Elkon Refinitiv.

Statističar Ureda za statistiku Kine Dong Lijuan naglasio je da je to posljedica visokih cijena uglja i proizvoda u energetski intenzivnom sektoru. Cijene uglja u ovoj državi su rekordne, dok se pokušava zadovoljiti potražnja termoelektrana za ovim energentom.

Da li će globalni lanac distribucije roba biti dodatno ugrožen?

Jučerašnji podaci pokazuju da rastući troškovi za sirovine agresivno smanjuju profit kineskih kompanija. Prema pisanju CNN-a, ovo bi moglo usporiti proizvodnji i primorati kompanije da smanje broj radnika. Pojedine redukcije u proizvodnji već se primjenjuju.

Firme koje proizvode dobavljaju iz najmnogoljudnije države svijeta već se suočavaju sa problemima. Među njima su rast cijena i kašnjenja u isporukama. Rast cijena i redukcija u proizvodnji mogli bi dodatno ugroziti globalni lanac distribucije roba. Analitičari još jedne finansijske kompanije, Citija jučer su upozorili da bi se zbog toga mogao nastaviti globalni rast inflacije.

Inflacija u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama najveća je u posljednjih 13 godina. Inflacija u Njemačkoj, koja ima veliku trgovinsku razmjenu sa Kinom, najveća je u posljednjih 29 godina.

Inflacija i ugalj

Inflacija stvara probleme i kineskoj ekonomiji. Zemlju je zadesila energetska kriza koja je ugrozila industrijsku proizvodnju i koja je uzrokovala nestanak struje u pojedinim dijelovima države. S jedne strane, za građevinske projekte potrebne su velike količine fosilnih goriva, dok s druge strane Peking ima ambiciozne ciljeve za smanjenje emisije ugljika.

“Rizik od stagflacije raste. Ambiciozni ciljevi za karbonsku neutralnost stvaraju pritisak na cijene roba”, obrazložio je ekonomista Zhiwei Zhang.

Inflacija potrošačkih cijena je još relativno niska. Potrošačke cijene u septembru ove godine porasle su za 0,7 posto, u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, već postoje indicije da će i potrošačke cijene biti i više.

Dodatni problem Kinezima uzrokovale su nedavne poplave. One su posebno teško pogodile dva najznačajnija rudarska područja. Visoke cijene ovog energenta za posljedicu su imale nestašicu struje i odluku da se racionalizira potrošnje struje u 20 regija. Neke tvornice su čak obustavile proizvodnju.

Tu je još jedan problem, a to je konglomerat čija osnovna djelatnost su nekretnine. Riječ je o kompaniji Evergrande koja duguje 300 milijardi dolara. Nekretnine i sa njima povezane djelatnosti čine 30 posto kineskog BDP-a. Zato Evergrandeov dug predstavlja veliku prijetnju po finansijsku stabilnost države, piše CNN.

GODISNJICA
MARKETING