Ekonomski stručnjak: Toliko radnika je otišlo iz BiH, da će nam sada radna snaga dolaziti iz Azije ili Afrike

Podijelite vijest

Gost O Dnevnika bio je makroekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Govorio je, između ostalog, o odlasku radne snage iz Bosne i Hercegovine. Prognoze od prije 4-5 godina su se ostvarile. Hadžić ističe kako je progresivni dio struke upozoravao na ovaj scenarij, da ćemo doći do faze gdje će nam toliko radnika otići iz BiH.

– Bez obzira što imamo visoki nivo registrovane nezaposlenosti, pitanje je koliko je uopšte tih radnika aktivno na tržištu rada. Doći ćemo do faze gdje moramo uvoziti radnu snagu kako bi uopšte održali nivo ekonomskog rasta, kakvog takvog rasta u BiH. Ne treba nas iznenaditi da i u narednim godinama bude još veći priliv radnika. Mi kao struka znamo projekcije šta nas čeka u narednih 10, 20, 30 godina. Te projekcije nisu dobre što se tiče demografskih kretanja. Dobra stvar je što još uvijek imamo vremena zaustaviti taj negativni trend. U suprotnom ćemo gledati sve više radnika u BiH koji dolaze iz drugih zemalja. Područje Balkana nije atraktivno radnicima, tako da ćemo vrlo vjerovatno gledati radnike koji dolaze iz istočne Azije ili Afrike u BiH, ocjenjuje Hadžić.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Projekcije su takve da će nama zaključno sa 2050. godinom broj novorođenih pasti sa 30 hiljada na 15 hiljada godišnje.

– Broj starijih 65+ će brzo preći kategoriju stanovništva od 0-23. Taj rast će se povećavati svake godine. Najprogresivniji sloj društva, mladi, napuštaće BiH. Vrlo interesantno, kada ih pitate zbog čega, je li to primarno ekonomski razlog, nije. Razlog primarni je ustvari politička nestabilnost. Tako da, što god da struka sada ponudi kao ekonomsko rješenje, neće biti dovoljno. Jer oni ne odlaze baš zbog ekonomskog razloga nego politike u Bosni i Hercegovini. Politika je ta koja treba napraviti prvi korak i vratiti pozitivna očekivanja, vjeru i budućnost naroda u BiH, ističe.

ČITAJ JOŠ:  Video Roberta Dacešina o Bosni i Hercegovini nominovan za najbolji turistički film na svijetu


Podijelite vijest