Ekonomsko istraživanje: Žene globalno zarađuju znatno manje od muškaraca

Screenshot 3 58

Nova, velika ekonomsko istraživanje pokazalo je da se udio u prihodima žena nije puno promijenio u 30 godina, uprkos činjenici da su žene u mnogim zemljama obrazovanije od muškaraca.

Na globalnoj razini žene ostvaruju samo oko trećinu svih prihoda od rada.Jedan od razloga je taj što žene provode znatno više vremena obavljajući kućanske poslove za koje nisu plaćene Prije više od 60 godina, tačnije 1957. godine Ugovorom u Rimu propisan princip “jednake plate za jednak rad” koji je i jedan od glavnih temelja Evropske Unije.

Međutim, u 2021. godini razlika u platama muškaraca i žena, ne samo što postoji, nego je zabrinjavajuće velika, gledajući udio žena u globalnom dohotku od rada. Novo veliko ekonomsko istraživanje pokazalo je poražavajuće rezultate, a to je da u svijetu žene ostvaruju samo oko trećinu svih prihoda od rada.

Na razini EU situacija je znatno bolja, no i tu postoji razlika u plati između muškaraca i žena te su žene za jednak rad plaćene 14.1% manje od muških kolega. Osim znatne razlike u plaćama, ono što je još problematičnije je činjenica da se u posljednjih 30 godina nije dogodio gotovo nikakav pomak u plaćama, govore nalazi istraživanja, dok su žene sve obrazovanije od muškaraca.

“Planirate li imati djecu?” i druga nedozvoljena pitanja koje žene čuju na razgovoru za posao, a muškarci nikad. Sveukupno, udio žena u globalnom dohotku od rada bio je oko 30% početkom 1990-ih, a danas je nešto ispod 35%, prema Svjetskom izvještaju o nejednakosti 2022., prvom izvještaju te vrste, koje su napisali vodeći stručnjaci za ekonomsku nejednakost, uključujući Thomasa Pikettya, Gabriela Zucmana i Emmanuela Saeza.

“U svijetu rodne ravnopravnosti, žene bi zarađivale 50% svih prihoda od rada”, napisao je tim. “U 30 godina napredak je bio vrlo spor na globalnoj razini, a dinamika među zemljama je različita, pri čemu su neke bilježile napredak, ali druge su bilježile smanjenje udjela žena u zaradi.”

Zašto žene zarađuju manje?

Postoji niz razloga zašto je radna snaga toliko rodno nejednaka u cijelom svijetu koji obuhvataju veliki broj nejednakosti s kojima se žene suočavaju. “Stakleni strop“ pojam je koji se koristi kada se govori o sprječavanju napredovanja žena na više hijerarhijske razine na radnom mjestu -žene se nalaze na rukovodećim pozicijama na samo 8% top firmi. Također, žene su u određenim industrijama daleko u manjini pa tako zauzimaju mali broj početnih pozicija u automobilskoj industriji i tehnološkoj industriji, dok su u dravstvenim i farmaceutskim firmama žene su previše zastupljene na početnoj razini (59%), ali predstavljaju manjinu promaknutih.

Jedan od velikih razloga nejednakosti u plati je količina neplaćenog rada koje obavljaju žene naspram muškaraca. Žene imaju više radnih sati sedmično od muškaraca, međutim provode više sati na neplaćeni rad, što je također faktor koji utječe na njihov izbor karijere.

“Ženski rad je obezvrijeđen u cijelom svijetu. Žene nerazmjerno preuzimaju odgovornosti za brigu u cijelom svijetu, a sve te stvari igraju faktor u platama žena”, rekao je Tucker.

Prvi veliki problem je različita vrijednost koja se pridaje različitim vrstama posla (od kojih su mnogi neplaćeni), a zatim ograničene mogućnosti za razvoj karijere koje su dostupne ženama. Tucker navodi kako je pandemija samo pogoršala stvari jer su žene više preuzele ulogu skrbnika, a u nekim slučajevima čak su morale napustiti posao zbog problema s brigom o djeci, kao što je nedostatak mjesta za dijete u vrtiću.

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Dok god muškarci i žene ne sudjeluju u podjeli poslova ravnopravo, a države ne urede roditeljske dopuste, primjereno javno pružanje usluga skrbi o djeci (vrtić), a firme ne uvedu veću fleksibilnost u radnom vremenu, rodna jednakost u plaćama bit će nemoguća.