GV IMG 5843


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Želimo da vas informišemo da je gradski vijećnik Nezavisnog bloka Zenica, Ekrem Tuka, na današnjoj 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Zenica podnio Inicijativu za uspostavljanje Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć žrtvama svih oblika nasilja.

Dosljedno provedeći programske ciljeve Nezavisnog bloka,namjera iskazana kroz podnošenje ove Inicijative jeste upravo osiguravanje podrške i pomoći žrtvama svih oblika nasilja kroz pružanje besplatne pravne pomoći, posebno sada u vrijeme kada se veliki broj žena ohrabrio da progovori o nasilju putem društvenih mreža kroz prepoznatljive stranice i grupe #nisisama i #nisamtražila.

Napominjemo, dostupni mehanizmi besplatne pravne pomoći nisu na usluzi žrtvama nasilja obzirom da kantonalni Zavodi za besplatnu pravnu pomoć, kao branitelji po službenoj dužnosti, zastupaju interese počinitelja nasilja, pa zbog sukoba interesa ne mogu pružati pomoć i podršku žrtvama nasilja.

Postojeći servisi organizacja civilnog društva jedini su na raspolaganju žrtvama nasilja. Međutim, tu se javlja problem njihove dostupnosti svim žrtvama kao i problem održivosti jer se finansiraju iz donatorskih sredstava.  

Podsjećamo da su na 5. sjednici od dana 28.01.2021. godine svi gradski vijećnici, gradonačelnik i predstavnici gradskih službi Grada Zenica iskazali podršku svim ženama žrtvama nasilja podižući natpis #nisisama.

Nadamo se da ova podrška nije samo deklarativna.   

Nezavisni blok Zenica, budući da u narednom periodu predstoji javna rasprava o budžetu Grada Zenica za 2021. godinu, uputiće anmandmane i uvrstiti ovu inicijativu kao novu budžetksu stavku. Iskreno se nadamo da će postojeća vlast imati senzibilitet prema žrtvama nasilja i uvrstiti amandmane, praktično iskazati svoju opredjeljenost u borbi protiv svih oblika nasilja.