Portal 072info

Ekshumacija u Foči okončana: Tijela skrivena ispod pruge

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ekshumacija tijela ubijenih Bošnjaka iz masovne grobnice u blizini sela Jeleč kod Foče okončana je. Ovo je za Oslobođenje potvrdila Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH, a koji je u saradnji sa državnim Tužilaštvom obavljao ekshumaciju, piše Oslobođenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ona je pojasnila da su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci osam žrtava, koji će biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Goražde, gdje će biti obavljeno sudskomedicinsko vještačenje i uzeti koštani uzorci kako bi se DNK analizom utvrdio identitet ekshumiranih žrtava.

– Pretpostavlja se da je riječ o civilima Bošnjacima. Kod njih su pronađeni i lični predmeti, kazala je Čengić i dodala da će konačna identifikacija žrtava uslijediti nakon DNK nalaza. Saznajemo da su u ovoj grobnici pronađena tijela osam muškaraca različitih dobi, te da je kod jedne žrtve pronađen ručni sat, a kod druge lijekovi u džepovima. Pretpostavlja se da su ove žrtve prethodno boravile u logoru u Kazneno-popravnom domu u Foči, nakon čega su stradale. Tačan uzrok smrti trebao bi biti poznat nakon sudskomedicinskog vještačenja. Inače, Institut i Tužilaštvo su do saznanja o ovoj masovnoj grobnici došli zahvaljujući svjedoku srpske nacionalnosti, koji ih je odveo ispod napuštene pruge i pokazao im otvor kuda je prolazila voda. On je navodno pokazao mjesto gdje su bačena tijela ubijenih Bošnjaka. Osvrćući se na ostatke pronađene prekjučer na lokalitetu Topuzovo Polje na području općine Visoko, portparol Instituta za nestale BiH kazala je da su pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve koji su nakon ekshumacije prevezeni u visočko Gradsko groblje, gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se DNK analizom utvrdio identitet nađene žrtve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ova žrtva je pronađena u dvorištu porodične kuće, a pronašao ju je vlasnik kuće prilikom izvođenja zemljišnih radova, kazala je Čengić te istakla da su na lokalitetu Lukavice, u mjestu Gnojnice reekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve, a na lokalitetu Orahovice je rađena reekshumacija, ali nisu pronađeni ostaci. Čengić je naglasila da je ekshumacija u grobnici u Donjem Vakufu planirana iduće sedmice, odnosno 8. aprila, a u njoj se najvjerovatnije nalazi 147 žrtava.

Ta grobnica pronađena je krajem marta ove godine, a pretpostavlja se da krije posmrtne ostatke civila bošnjačke nacionalnosti, odnosno civila ubijenih u Prijedoru tokom proteklog rata. Grobnica na lokalitetu Oborci na području Donjeg Vakufa otkrivena je zahvaljujući svjedoku Srbinu koji je u kritičnom periodu bio vozač. Navodno je ispričao da su na mjesto gdje je grobnica nađena dovezena tri autobusa, te da su tijela bagerom zakopana na pet metara dubine. Područje sela Oborci, kod Donjeg Vakufa, sve do 1995. godine bilo je pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME