Portal 072info

Eksperti mikrobiologije u BiH izradili originalnu kartu za praćenje koronavirusa

Screenshot 5 799
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ekspertni tim mikrobiologa iz Bosne i Hercegovine izradio je originalnu kartu za prostorno i vremensko praćenje dinamike epidemije koronavirusa na cijelom području naše zemlje, što je prva ovakva karta u BiH.

Kako pojašnjavaju iz Odbora za mikrobiologiju Akademije nauka u BiH, na karti je predstavljen sedmodnevni prosjek broja inficiranih virusom SARS CoV 2 u BiH, te dnevna odstupanja po kantonima i općinama.

Prostorne jedinice su označene različitim nijansama crvene i plave boje. Što je boja intenzivnija, odstupanje od prosjeka je veće. Oznake na svakoj geografskoj jedinici u obliku sata prikazuju vremensku dinamiku, odnosno trosedmični trend u razvoju epidemije.

“Nažalost u ovom trenutku većina satova prikazuje broj 3 i crvene su boje. To znači da se broj inficiranih u posljednje tri sedmice konstantno povećava. Samo na satu Posavskog kantona je zelena boja i broj 2, što znači da se zaredom dvije sedmice broj oboljelih smanjuje”, pojašnjavaju eksperti mikrobiologije.

Akademkinja i specijalistica mikrobiologije Mirsada Hukić kazala nam je da je ovakav način sagledavanja epidemiološke situacije potpuno drugačiji.

“Mislim da je vrlo zanimljivo i informativno istraživati ovu mapu”, dodala je Hukić.

Kartu bosanskohercegovačkih mikrobiologa možete pratiti OVDJE.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME