Eksperti: Nakon koliko vremena se koronavirus može ponovo javiti kod iste osobe

D11AC52F 461B 4D96 8011 3D0B3FDE052E

Zamjenica dekana i profesorica turskog Univerziteta zdravstvenih nauka (SBU) Elif Guler Kazanci upozorila je da se koronavirusom ponovo mogu zaraziti osobe koje su preboljele infekciju COVID-19 jer antitijela štite organizam tokom tri mjeseca, a ne trajno.

Kazanci je kazala da se mnogi često pitaju i da li se ista osoba može ponovo zaraziti koronavirusom te je dodala je odgovor na to poznat i da se osobe mogu više puta zaraziti tim virusom.

“Nastala antitijela štite tokom tri mjeseca, a poslije toga se bolest može ponovo pojaviti kod iste osobe. Antitijela u krvi izliječenih pacijenata su postojana tri mjeseca. Svakog dana saznajemo i učimo nešto novo o koronavirusu. Progres pandemije možemo zaustaviti poštivanjem mjera koje uključuju nošenje maske, držanja socijalne distance, pojačanom higijenom, zdravom ishranom i jačanjem svijesti o infekciji COVID-19”, kazala je Kazanci.

Ističući kako je u ovom periodu otvaranja škola najčešće postavljano pitanje o uticaju koronavirusa na djecu, Kazanci je kazala da je dosta toga poznato o zarazi i infekciji kod odraslih, ali da je manje poznato kako virus djeluje na organizam djeteta.

“Iako djeca rjeđe obolijevaju od odraslih, posve je jasno da koronavirus može izazvati i obolijevanje djece te da i djeca mogu biti prenosnici virusa. Bilo je slučajeva da zaražena djeca nisu imala simptome, ali i slučajeva djece sa slabim ili pak izraženim simptomima. U rjeđim slučajevima oboljeloj djeci je potreban i respirator, a u izuzetno rijetkim slučajevima su zabilježeni i smrtni slučajevi. Utvrđeno je i da je obolijevanje teže u slučaju da djeca već imaju neka hronična oboljenja poput astme, dijabetesa, srčanih problema ili gojaznosti”, kazala je Kazanci.

Copy

Komentirajući i neka od čestih pitanja u kontekstu rizika koje nosi zaraza koronavirusa kod trudnica i rodilja, Kazanci je kazala da nisu zabilježeni slučajevi zaraze koja je s trudnice prešla na novorođenče, niti ima dokaza da je zaraza uzrokovala anomalije kod bebe ili u samom porođaju.

Među posljednjim saznanjima je i to da se COVID-19 u težim obilicima manifestirao kod pacijenata s nedostatkom vitamina D, a Kazanci je kazala da je utvrđeno da je kod takvih pacijenata veća stopa potrebe za intenzivnom njegom i smrtnosti.

“Uočeno je da terapija vitaminom D daje pozitivne rezultate, kao što je slučaj i s terapijama vitaminom C i cinkom. Najbolje rezultate pokazuju terapije vezane s propolisom. Mnogo radova je pokazalo da je to prirodno sredstvo koje pomaže u sprečavanju širenja infekcije u zaraženom organizmu”, poručila je Kazanci.

Prethodni članakKoliko košta ljubav: Par papreno kažnjen zbog poljupca, kršili mjere
Sljedeći članakKiselinom joj spržili lice: Voditeljica imala 400. operaciju