Portal 072info

“Eksplodirala” potražnja za biciklima u BiH

biciklisti 696x456 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potražnja za biciklima skočila je u jeku pandemije virusa korona, što potvrđuje i podatak da je za sedam mjeseci ove godine BiH uvezla bicikala u vrijednosti od 7,3 miliona maraka, što je za 2,4 miliona više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za sedam mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno bicikala u vrijednosti od 4,9 miliona maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Bicikli su zaista jedna od rijetkih vrsta robe čija je vrijednost uvoza znatno porasla”, istakli su u UIO.

U UIO navode da je najviše bicikala uvezeno iz Srbije, u vrijednosti od 2,37 miliona maraka, dok je na drugom mjestu Kina, iz koje su stigli bicikli u vrijednosti od 2,18 miliona KM. Osim toga, na domaće tržište stigli su i dvotočkaši iz Bugarske i Njemačke.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za “Glas Srpske” da je bilo za očekivati da će potražnja za biciklima “eksplodirati”, a time i uvoz tog prevoznog sredstva, s obzirom na to da od marta stanovnici Srpske i BiH moraju da vode računa o fizičkoj distanci i svim ostalim mjerama preduzetim radi sprečavanja širenja korone.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • U javnom gradskom prevozu građani su prinuđeni da na malom zatvorenom prostoru borave sa više ljudi, od kojih mnogi ne nose zaštitne maske. Za razliku od toga, biciklista je uvijek na distanci od ostalih učesnika u saobraćaju, samim tim u dobroj mjeri siguran od ‘kovida 19’, zbog čega je u cijeloj Evropi, pa tako i kod nas, bum kada je riječ o nabavci i korišćenju bicikala”, istakao je Radović i dodao da je u Kini pet puta porasla prodaja bicikala, dok je u evropskim zemljama taj broj udvostručen.

Radović kaže da su evidentne manje gužve u saobraćaju u mjestima gdje su bicikli zamijenili automobile, a i zagađenje životne sredine je svedeno na minimum.

  • Povoljne trendove povećanja uvoza i upotrebe bicikala trebalo bi da prati i izgradnja staza za bicikliste, a to nama nedostaje. Opštine bi trebalo da u budžetima planiraju novac za te namjene kako bi pratile trendove koje je nametnula korona”, naglasio je Radović.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja potrošača “Zvono” Jovan Vasilić ističe da je evidentno da sve više Semberaca vozi bicikl.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Osim novih, stanovnici Semberije rado pazare i polovne, ali veoma očuvane bicikle iz inostranstva, koje uspijevaju da kupe po nešto povoljnijim cijenama”, rekao je Vasilić, naglasivši da pune ruke posla imaju i serviseri bicikala koji prepravljaju polovne dvotočkaše.

Proizvođači

Da je potražnja za biciklima porasla u cijelom svijetu potvrđuju podaci najvećih proizvođača ovih dvotočkaša. Jedan od najvećih austrijskih proizvođača bicikala, kompanija “KTM”, umjesto 800, u jeku pandemije proizvodi 1.000, a uskoro planiraju da dnevnu proizvodnju povećaju na 1.200 bicikala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Iz ljeta direktno u zimu: Eto nam snijega

072info.com

Dijelove BiH će večeras pogoditi nevrijeme, past će i do 80 litara kiše po metru kvadratnom

072info.com

Nasilja u školama ne smije biti

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)