Eksplozija na Krimu: Uništeno moćno rusko oružje, zapaljeno i nekoliko zgrada!?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

“Eksplozije nastavljaju proces demilitarizacije Rusije i pripremaju ukrajinski poluotok Krim za deokupaciju”, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva odbrane.

Uništeni moćni projektili?

Kijev je objavio da su rakete bile namijenjene ruskoj crnomorskoj floti.

“Eksplozija u gradu Džankju na sjeveru privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su bile transportirane željeznicom”, objavili su.

Kalibr su projektili dizajnirani za lansiranje s brodova ruske crnomorske flote, a imaju operativni domet veći od 2500 kilometara na kopnu i 375 kilometara na moru.

Rusi tvrde da se zapalilo nekoliko zgrada

Ihor Ivin, administrator postavljen u Rusiji, rekao je da je 33-godišnji muškarac prebačen u bolnicu nakon što je zadobio ozljedu od šrapnela oborenog drona. Nije spomenuo niti jedan oštećeni vojni cilj. Nekoliko se zgrada zapalilo, a električna mreža je oštećena, citiraju lokalni mediji Ivina. Ruska državna novinska agencija Tass prenijela je Ivinove tvrdnje da su se zapalile kuća, škola i trgovina mješovitom robom.

Russian cruise missiles “Kalibr NK” were destroyed in #Dzhankoi, temporarily occupied #Crimea, during their transportation by rail, Ukrainian intelligence reported.

“The mystery clap continues the process of demilitarization of #Russia and prepares the Ukrainian peninsula of… https://t.co/JrOuzRC98o pic.twitter.com/gA0b7sCds1

— NEXTA (@nexta_tv) March 20, 2023

Ruski zvaničnici na Krimu rekli su da je grad bio meta napada dronom. Sergej Aksenov, guverner Krima kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je u blizini Džankoja aktivirano protuzračno oružje, ali nije rekao zašto niti je govorio o krstarećim projektilima.

“Krhotine koje su padale ozlijedile su jednu osobu i oštetile kuću i trgovinu”, rekao je Aksenov.

Oleg Krjučkov, savjetnik Aksenova, tvrdi da su dronovi bili natovareni šrapnelima i da su ciljali civilne ciljeve.

“Jedan je pao blizu tehničke škole, dok su drugi pali u stambenim područjima”, rekao je.

Rusija je posljednji put okrivila Ukrajinu za izvođenje napada dronovima na Crnomorsku flotu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju u oktobru 2022. godine. Tada je rečeno da je devet dronova korišteno u napadu koji je oštetio ratni brod.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad, prenosi Index.