Portal 072info

Ekstremni vremenski uslovi u BiH iz domova istjerali 90.000 ljudi

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu zemalja koje su bile najizloženije ekstremnim vremenskim uslovima u 2014. godini, pokazuje najnovije istraživanje Globalnog indeksa klimatskog rizika.

 

Prvo mjesto na spisku drži Srbija.

Te su zemlje pogodile najobilnije padavine i poplave u poslednjih 120 godina koliko se bilježe takva mjerenja, navodi se u istraživanju. Na trećem mjestu je Avganistan.

Sredinom maja prošle godine poplave u Srbiji uzrokovale su štetu koja je procijenjena na više od dve milijarde dolara, dok je zbog poplava i klizišta u BiH iz domova moralo pobjeći otprilike 90.000 ljudi, navode analitičari Germanwatcha u izveštaju predstavljenom na svjetskom samitu o klimi u Parizu.

Bugarska, koja je smeštena na šesto mesto po ugroženosti, pogođena je teškim gradom i poplavama. Najviše su pogođeni sektori turizma i poljoprivrede, dok je u protekloj godini zabeležena i 31 smrt izazvana tim nepogodama.

“Zbog klimatskih promjena ljudi i države vjerovatno će se suočiti s ekstremnim padavinama”, kazao je autor istraživanja Sonke Kreft za Reuters. Evropske države dobile su novčanu pomoć iz fonda solidarnosti Evropske unije, što može pokazati kakva pomoć bi mogla biti dostupna pogođenim državama u sklopu sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, dodao je.

Filipini su tradicionalno najpogođeniji vremenskim nepogodama, a ove godine smješteni su na 4. mesto liste. Godinu ranije bila je na samom vrhu. Na spisku su i Pakistan, Nepal, Burundi, Bolivija i Indija.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box