Elektroprivreda BiH ima rok od 60 dana da uradi plan sanacije RMU Zenica

Elektroprivreda BiH ima rok od 60 dana da uradi plan sanacije RMU Zenica

Federalna vlada istrajat će na zahtjevu, konstatovanom u zapisniku s njene prošle sjednice, kojim je upravi Elektroprivrede BiH dala rok od 60 dana da uradi plan sanacije Rudnika mrkog uglja Zenica, a onda pokrene aktivnosti na reorganizaciji i sistematizaciji radnih mjesta čitave Elektroprivrede.

To je na pres-konferenciji održanoj tokom jučerašnjeg zasjedanja Vlade izjavio ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić napominjući da je na današnju sjednicu Vlade pozvan i v. d. direktora Elektroprivrede za proizvodnju Senad Sarajlić radi Vladinog predočavanja da neće odustati od navedenog roka u namjeri da dobije kvalitetan prijedlog koji će, kakav god bude, biti usklađen i s rudnicima i sindikalcima te kao takav, „da dođe preko uprave na Nadzorni odbor i bude usaglašen i potvrđen“.

S druge strane, u roku od sedam dana treba imenovati upravu RMU Zenica, koja će zajedno s upravom Elektroprivrede uraditi taj plan, kazao je također ministar Džindić, naglasivši da nijedan rudnik ne smije biti bez upravljačke strukture.

Vlada je, po ministrovim riječima, razmatrala danas i informaciju o nepostupanju Nadzornog odbora Privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići po zahtjevu Vlade kao ovlaštenog dioničara za hitno sazivanje vanredne skupštine tog društva.

Nadzorni odbor je zajedno s upravom rudnika izvijestio Vladu o nepoštivanju njenog zahtjeva, a Vlada je danas ovlastila federalnog premijera da u njeno ime, do 2. oktobra sazove Skupštinu RMU Banovići za dan 17. oktobar u sjedištu društva. Sekretar Privrednog društva RMU Banovići zadužen je da poduzme sve neophodne radnje za održavanje te skupštine u zakonski predviđenim okvirima i da o tome izvijesti Vladu, naveo je također Džindić.

Premijer je još zadužen da uime Vlade preduzme sve mjere na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru Emina Haračića i Rasima Kovačevića budući da aktuelnom Nadzornom odboru mandat ističe 30. septembra ove godine i da će nakon toga rudnik Banovići, koji posluje van koncerna Elektroprivrede BiH, ostati bez tog tijela.

Moraju biti svjesni lične odgovornosti koje su definisane zakonom da nakon tog datuma nećemo imati Nadzorni odbor koji je verificiran i usuglašen sa svim tijelima i načinom upravljanja u privrednim društvima“, Džindićeve su riječi.

U međuvremenu je, kazao je on dalje, od uprave RMU Banovići stiglo nekoliko dopisa Vladi da ne mijenja članove Nadzornog odbora već imenuje stari-novi saziv.

„Međutim, Vlada je ovdje jasno potvrdila njeno opredjeljenje i pravac kojim treba ići“, kazao je ministar.

Iz Samostalnog sindikata rudara u FBiH, napomenuo je također, stigao je poziv da Vlada hitno obustavi proceduru kojom je krenula i hitno se sastane sa sindikatom, što je “poprilično miješanje sindikata u upravljačko vođenje i nadzor u privrednim društvima, što mi kao Vlada nećemo tolerisati”. Međutim, Vlada hoće razgovarati sa sindikatom o sindikalnim pitanjima i problemima ako ih ima, dodao je Džindić i javno pozvao sindikalce da se u tom slučaju, sastanu u ponedjeljak u 12 sati u Ministarstvu.

Džndić je nakon toga ponovio da nijedan rudnik ne smije biti bez upravljačkog tijela, nadzornog odbora, nijedan jedini dan budući da je riječ o specifičnoj proizvodnji i potrebi strogog poštivanja pravila i načina rada.

„Dakle, umjesto molbi da Vlada FBiH povuče odluku, mi molimo članove Nadzornog odbora i uprave da urade sve po uputama Vlade, inače će odgovarati za neprovođenje odluka“, zaključio je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH za proizvodnju Senad Sarajlić, koji se također obratio na ovoj pres-konferenciji, rekao je također da rudnici ne smiju nijednog trenutka biti bez odgovornih osoba te izrazio nadu da će za sedam dana biti predloženi kandidati za Nadzorni odbor, a nakon toga da će početi sačinjavanje plana reorganizacije.

Ministar Džindić je napomenuo da će njegovo ministarstvo podijeliti s javnošću sve informacije vezane za reorganizaciju rudnika, kad budu aktuelne, kao i da neće dozvoliti eventualno sakrivanje informacija iz Elektroprivrede.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica