Elektroprivreda BiH: Kolika će biti cijena električne energije u 2022. godini

1643375826 elektr 750x320 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Džemo Borovina, savjetnik direktora EP BiH kazao je da cijene električne energije na tržištu su varirale od 30 eura do 300 eura u ovom periodu.

“Velika je oscilacija je u cijenama električne energije. Elektroprivreda, osim što je tržišna, ona je i javni snadbjevač. Elektroprivreda kad planira svoj elektroenergetski bilans ona na osnovu potreba kupaca uobziri i javno i tržišno snadbijevanje i na osnovu toga se i planira proizvodnja električne energije. Kao javni snadbijevač dužni smo obezbijediti sve potrebne količine električne energije. Kad je u pitanju tržišno snadbijevanje, onda su tu pravila tržišna i mi smo u cijelom periodu 90 posto naših kupaca zadržali da budu naši kupci i partneri“, istaknuo je Borovina.

Kolika će biti cijena električne energije u 2022. godini, pojasnio je.

“Vrlo je jednostavno. Svi naši kupci koji su obratili, a nisu dobili ponudu, kupci koji su ugovorli do 31. 12. 2021. ili su dobili i prihvatili ponudu, za njih imamo dva segmenta. Prvi segment je od 1.1. do 6.1. ide cijena tržišnog snadbijevanja. Svi koju nisu prihvatili ili se nisu javili, mi im moramo ponuditi ugovor o rezervnom snadbijevanju. Od 7.1. do 31.12. biće ponuđene cijene po odluci Vlade FBiH, ona cijena koja bude ugovorena sa našim kupcima. Ne vjerujem da će biti i jedan kupac da neće potpisati ugovor jer je to dugogodišnja saradnja. Cijena će ići do 20 posto, ovisno o potrošnji dijagrama. Ne vjerujem da i jedan kupac istu cijenu ima. U odnosu na cijenu koju je imao biće i ovo povećanje do 20 posto“, rekao je Borovina.

Ponovio je da svi kupci u 2022. neće imati istu cijenu. Tokom  naredne sedmice će se obratiti građanima sve detaljno pojasni, istaknuo je Borovina.