Portal 072info

Elektroprivreda BiH nije izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Elektroprivreda BiH (EPBiH) je saopćila da nije izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru i da nije ugroženo propisano ispuštanje vode.

– Period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakterišu se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica – saopćeno je iz EP BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

JP Elektroprivreda BiH je, kako dodaju u saopćenju, bez obzira na ove okolnosti vršila uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno obezbjeđivala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija.

– Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbjeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema.  Dakle, kroz obezbjeđenje propisanog ispuštanja vode nizvodno od akumulacije HE Jablanica, kao i nizvodno od akumulacija HE Grabovica i HE Salakovac, JP Elektroprivreda BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu – ističe se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povoljan hidrološki razvoj u posljednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za pet metara, a daljnje povećanje kote očekuje se u narednom periodu.

– Slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom periodu aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan – navode iz Službe za komunikacije EPBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)