Elektroprivreda: Nema povećanja cijena

Elektroprivreda: Nema povećanja cijena

slika (2)

Javno preduzeće ''Elektroprivreda BiH'' saopštilo je da neće povećati cijenu za obračun električne energije, ali je zatražilo preispitivanje odluke zakonodavnih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon usvajanja kantonalnog Zakona o vodama.

Iz "Elektroprivrede BiH" poručuju da neće inicirati pokretanje novog tarifnog postupka, bez obzira na negativne efekte koje bi na poslovanje preduzeća moglo imati uvođenje obavezne naknade koju propisuje Zakon o vodama Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojen 28. juna. 
U saopštenju se ističe da će "Elektroprivreda BiH" učiniti sve u okviru dozvoljenih zakonskih mogućnosti da bi zaštitila interese Javnog preduzeća i svojih kupaca. 

"Zbog uvođenja obavezujuće kantonalne naknade, `Elektroprivreda BiH` obratila se svim relevantnim institucijama FBiH i očekuje preispitivanje odluke zakonodavnih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja predstavlja direktno ulaženje Kantona u ingerencije FBiH", navodi se u saopštenju. 

Iz "Elektroprivede BiH" ističu da je plaćanje svih vrsta opštih i posebnih naknada propisano federalnim Zakonom o vodama i da po tom osnovu ovo javno preduzeće godišnje izdvaja oko sedam miliona KM. 

"S ciljem zaštite svojih kupaca i poslovanja, `Elektroprivreda BiH` bila je primorana i na obraćanje Vrhovnom sudu FBiH i traženje revizije postupka u slučaju pojedinih odluka sudskih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se ističe da bi provođenje odluka pravosudnih organa Hercegovačko-neretvanskog kantona, za koje je zatražena revizija postupka, za "Elektroprivredu BiH" predstavljala dodatno finansijsko opterećenje koje bi ugrozilo poslovanje, a time i sve kupce, odnosno građane. 

Iz "Elektroprivrede BiH" poručuju da će koristiti sva dozvoljena pravna sredstva u svim slučajevima i situacijama koje mogu izazvati negativne efekte na poslovanje ovog preduzeća i ugroziti interese njegovih kupaca.

Izvor: Cafe.ba / Srna 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica