Elektroprivreda postavila ultimatum: Sarajevo od utorka u mraku

Elektroprivreda postavila ultimatum: Sarajevo od utorka u mraku

Problemima dugovanja koja rad Vlade Kantona Sarajevo otežavaju već duži vremenski period, još uvijek se ne nazire kraj. Potvrdilo je to danas saopćenje JP Elektroprivede BiH u kojem se navodi da će ovo preduzeće u ponedjeljak ponovo obustaviti isporuku električne energije GRAS-u, ali i još nekim preduzećima koji prema Elektroprivredi imaju određena dugovanja.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

”JP Elektroprivreda BiH upozorava Vladu Kantona Sarajevo i uprave preduzeća Vodovod i kanalizacija, Gras, ZOI 84, Hidrogradnja, te Javnu rasvjetu Kantona Sarajevo, da je petak, 25.10.2013.godine, krajnji rok za izmirenje obaveza po tekućoj fakturi (utrošena električna energija za mjesec septembar 2013.godine) i izmirenje obaveza po osnovu sporazuma o plaćanju dugovanja iz ranijeg perioda.

Svim navedenim kupcima su, u skladu sa važećim propisima, uz tekuće fakture dostavljene i opomene zbog neizmirenog duga za prethodne obračunske periode sa propisanim rokom za plaćanje kao i obavještenja o obustavi isporuke električne energije sa navedenim terminom za obustavu.

Elektroprivreda BiH iznova ukazuje na ozbiljnost situacije, kako bi bile izbjegnute mjere čije će posljedice u najvećoj mjeri snositi građani Kantona Sarajevo.

Ukoliko do 25.10.2013. godine dospjele obaveze po osnovu tekućih faktura (mjesec septembar 2013.godine) i obaveze po osnovu sporazuma o izmirenju dugovanja ne budu izmirene, Elektroprivreda BiH će s ciljem zaštite svoga poslovanja i spriječavanju daljeg povećanja duga, biti primorana na obustavu isporuke električne energije:

Dana 28.10.2013.godine preduzećima – KJKP Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Sarajevo; ukupan dug – 6,4 miliona KM,
– KJKP Gras d.o.o. Sarajevo; ukupan dug – 2,9 miliona KM
– KJP ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo; ukupan dug 155 hiljada KM

Dana 29.10.2013.godine
– Javna rasvjeta Kantona Sarajevo; ukupan dug – 738 hiljada KM

Dana 30.10.2013.godine
– Hidrogradnja d.d. Sarajevo; ukupan dug – 127 hiljada KM

Sporazum o plaćanju duga na rate potpisan i ovjeren od strane Elektroprivrede BiH, sa utvrđenom dinamikom izmirenja dospjelih obaveza nisu prihvatili:
– KJKP Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Sarajevo,
– KJKP Gras d.o.o. Sarajevo,
– KJP ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo”, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE