Elias Awad: Živimo u miru s muslimanima, Palestinci su još pod okupacijom

thumbnail Elias 750x416 1
Podijelite vijest

U Palestini žive i pravoslavni hrišćani, koji zajedno sa katolicima i muslimanima zagovaraju samostalnost palestinske države, i kako često naglašavaju, povratak okupirane teritorije.

Jedan od naših sagovornika je Elias Awad, sveštenik pravoslavne crkve u palestinskom Ramallahu, koji je rođen u Beit Sahouru, palestinskom grad istočno od Betlehema koji se nalazi pod upravom Palestinske nacionalne vlasti.

“Rođen sam ovdje, u Palestini, a nakon školovanja u Grčkoj, vratio sam se i trenutno obnašam dužnost arhimandrita u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u Ramallahu”, kaže za N1 sveštenik Elias Awad, koji naglašava palestinsko zajedništvo u svim prilikama, te na pitanje o međureligijskom odnosu na ovom području – odgovara:

“U miru živimo zajedno sa muslimanima, sa palestinskim ljudima. Među nama nema sukoba, mi – muslimani i hrišćani – u miru dijelimo sve, u svim okolnostima”, poručije sveštenik Awad.

Awad: Nadamo se da ćemo imati svoju državu

“Palestinski narod je još uvijek pod okupacijom. Mi Palestinci se nadamo da ćemo uskoro imati svoju državu i svoj glavni grad. Nadamo se tome i vjerujemo da mi možemo živjeti s drugom vladom u miru i bez problema”, odgovorio je na upit kako komentira aktuelno političku situaciju u kontekstu izraelsko-palestinskih odnosa, izražavajući nadu da će uskoro moći živjeti bez okupacije.

Podsjećamo, posljednji raketni napadi i sukobi su nedavno okončani. Egipatski ministar vanjskih poslova izjavio je u razgovoru u Kairu sa izraelskim zvaničnicimada je potrebno obustaviti sve aktivnosti koje vode eskalaciji sukoba i raditi na obostranom povjerenju između Izraela i palestinskog Hamasa.


Podijelite vijest