Elita živi od poreza, radnici preživljavaju u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

GDP, kao ukupna proizvodnja unutar zemlje, poređenja radi, 1995. godine iznosio je 4 hiljade i 200 maraka, a danas 6 hiljada i 862 marke po stanovniku.

Međutim, nesavršena je to mjera stvarnog ekonomskog blagostanja u zemlji. Najveći dio ovog novca troši elita koja živi od poreza i drugih javnih prihoda. Radnici jedva preživljavaju, a o penzionerima je suvišno i govoriti. Kada se, naime, gleda standard kupovne moći stanovništva, najsiromašnija smo zemlja u Evropi. 

Godinama se javnost bombarduje ovakvim naslovima. I sve je to istina – ali do kada?

Prof. dr. Fikret Čaušević svjetski je poznati ekonomista. On navodi uzroke i kaže da na loš ekonomski parametar i danas utiče to što smo od svih zemaljja u regionu preživjeli najgora razaranja.

“To su jako veliki gubici. Mi jesmo kao država dobili vrlo značajne donacije, ali kada ih poredimo – gubici su mnogo veći”, tvrdi on.

Gubici u ljudstvu su neprocjenjivi, materijalni se procjenjuju od 35 do 40 milijardi dolara, tu je i izgubljeni BDP koji nije mogao biti proizveden zbog ratnih dejstava, imamo najveći broj invalida, potom enormno velik broj administracije uzrokovan rascjepanošću zemlje po Dejtonskom sporazumu, koja guta skoro 80% državnog budžeta. Dok administracija nemilice troši novac poreznih obveznika, prosječna plaća daleko je ispod potrošačke korpe.

“Mi se zaista čudimo kako ljudi uspiju obezbijediti i tih 150 maraka za potrošačku korpu ako se računa na pojedinačnu osobu”, ističe Gordana Bulić, iz Udruženja potrošača.

Gdje je rješenje? Novi premijer Federacije kaže da su to ozbiljne ekonomske reforme. To su govorile i prethodne vlade, a samo su, ustvari, kupovale socijalni mir, posebno uvođenjem novih zakona pred izbore. Da li će ovaj put biti drugačije?

“Nije bilo hrabrosti, a svi su to znali, i prije nas. Mi smo sasvim odlučni da radimo unutar fiskalne reforme ta neka povećanja poreza na luksuze, da smanjimo obaveze na platu”, poručuje premijer Fadil Novalić.

Najavio je Novalić povećanje investicija kroz autoceste i energetiku, tvrdi da će se napraviti reorganizacija Fedracije u smislu da neke agencije treba ukinuti, a neke će se racionalizirati. Nada se da će ih pratiti kantoni. Posebno ističe da radnopravno zakonodavstvo mora biti fleksibilno, te da novi zakon o radu mora biti usvojen.

“Došlo je vrijeme da se to uradi. A primijetio sam da su stranke spremne platiti svaku cijenu da se to provede”, kaže on.

Kaže da će privatizovati kompanije čiji je državni kapital manji od 50 posto. Telekom i Elektorpivredu ostavit će za kasnije.

bh-index.com