Screenshot 1 104
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:44
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Kurir u emisiji ‘Usijanje’ još jednom razotkriva kako je funkcionisao princip vrbovanja, obuke, transformacije, promocije, podjele zarade i korištenja usluga “elitnih” prostitutki u Srbiji i regionu.

FIXGEHALT

U fokusu temeljne višemjesečne istrage novinara Kurira otkriveno je da se jedna poznata dama, koja je osim po privatnom biznisu, koji joj je osnovno zanimanje, poznata i po turbulentnom braku sa poznatim pjevačem, navodno tajno bavi podvođenjem djevojaka.

Kako funkcioniše razrađena šema prostitucije u regionu koja doseže do Zapadne Evrope i Bliskog istoka? Kako madam i makro vrbuju devojke? Da li postoji izlaz?

To su samo neka od pitanja na koja su odgovorili novinarka Ljiljana Stanišić i predsjednik Sindikata policije i policijskih starješina Blažo Marković.

– Prostitucija je najniži nivo na koji jedna žena može da padne. To što se naziva elitna ponovo ne znači ništa lijepo – rekla je Stanišić i podsjetila na istraživanje Kurira od prije nekoliko godina kad je otkrila da se jedna poznata dama prostituiše sa arapskim biznismenima u jednom beogradskom hotelu.

Tada je prema njenim riječima počelo da se odmotava klupko elitne prostitucije u Srbiji.

– Prostituciju je teško dokazati na sudu. Ja sam predložio legalizaciju prostitucije prije svega zbog zdravstvene zaštite seksualnih radnika, ali i profita koja bi država mogla da ostvari. Slovenija zaradi 30 miliona eura godišnje – rekao je Marković.

Zakoni koji regulišu prostituciju se prema njegovim riječima razlikuju od države do države.

– Moramo da pokupimo od njih ono što nam valja. Najpribližniji smo modelu Slovenije koja ne kažnjava ni onoga ko pruža uslugu, a ni korisnika – dodao je Marković.

Stanišić je navela da je tokom istraživanja saznala da je supruga jednog poznatog pjevača jedna od glavnih estradnih makroa.

– Zbog muža ima mogućnost da se upoznaje sa pjevačicama i starletama i njoj je zbog toga lakše da ih podvodi muškarcima koji nisu samo iz naše zemlje nego i iz Crne Gore i drugih zemalja regiona – kaže novinarka Kurira.

Mlade djevojke prema njenim riječima danas hrle da budu poznate i da se uključe u javni život.

Bavim se prostitucijom 17 godina

U emisiji je puštena i izjava transrodne osobe Kristine Ferari koja je priznala da se bavi prostitucijom 17 godina.

– Došla sam u Beograd da radim, ali nisam mogla da zaradim dovoljno za svoje potrebe. Upoznala sam na poslu neke trans devojke koje su se time bavile i nakon kraćeg razmišljanja odlučila sam da probam – priznala je Ferari i dodala da se zalaže za legalizaciju prostitucije.

– Beograd je centar regrutacije, ali ne zaostaje ni unutrašnjost. Takve djevojke nećete sresti u biblioteci nego u klubovima gde izlaze muškarci koji imaju dubok džep. Lovatori znaju kome da se obrate za djevojku. To je javna tajna – rekla je Stanišić.

Marković navodi da se spekuliše sa mnogim poznatim imenima, ali da za sada ne postoje dokazi.

– Seksualne radnike treba svrstati u zanat i tako treba da budu registrovani. To je za mene jedina mogućnost – rekao je Marković i naglasio da je na sudu teško dokazati organizovanje prostitucije.

Stanišić je dodala da su korisnici elitne prostitucije uglavnom muškarci na visokim funkcijama i da se to ispostavilo i nakon hapšenja najpoznatijeg estradnog makroa Mihajla Maksimovića.

– Sve djevojke sanjaju da budu bogate i da se dobro udaju. Ne žele da rade od 8 do 16. Sve to što sija i šljašti, skupa kola, skupe večere, to ne treba da bude put. A gde su batine? Gde je uriniranje po tim ženama? Pola tih djevojaka je zlostavljano i ponižavano. Ta druga strana treba da se prikaže – rekla je Stanišić.

Marković je rekao da bi seksualni radnici trebalo nakon legalizacije da formiraju i sindikat koji bi se bavio njihovim pravima.

Elitna prostitutka prema rečima Stanišić za veče može da zaradi i 1.500 eura, a moraju da izgledaju onako kako makro zahtjeva.

– Dame neka uče školu, stvaraju porodicu, poštuju roditelje, paze sa kim se druže, a ne da gledaju društvene mreže i neke sumnjive devojke, to je poruka – zaključila je novinaarka Kurira na kraju emisije.

LIDER