Elma Kablar je Zeničanka s adresom u Japanu koja u bh. planinama vidi veliki potencijal

Zeničanka Elma Kablar sa još dvije djevojke nedavno je prešla gotovo 300 kilometara Bijelu stazu Via Dinarice. Njihovo putovanje trajalo je 14 dana, a u razgovoru za Klix.ba Kablar nam je otkrila kakav je život Zeničanke koja je već deset godina u Japanu.

Kablar je diplomirana profesorica engleskog jezika, a upravo njeno obrazovanje i nemogućnost zaposlenja u BiH su je odveli u Japan gdje već deset godina živi i rad. Međutim, uvijek se rado vrati u Bosnu i Hercegovinu gdje želi probuditi ono što je probudila u dalekom Japanu – ultra trail trčanje.

Nakon što je proglašena tehnološkim viškom, odlučila je japanskoj ambasadi poslati aplikaciju za obavljanje istraživanja engleskog jezika u njihovoj zemlji. Tako je i otišla van države.

Tri godine je radila i u privatnoj školi u Japanu, te se počela i baviti sportom. Prvi polumaraton istrčala 2017. godine, preselila se u Tokio, pridružila se grupi SoGo Fitness i postala lider sportske grupe, osnovala trkački klub u Tokiju koji i danas funkcioniše.

“S 30-ak godina sam morala odlučiti šta dalje, da li ne raditi ništa ili postati aktivnija. Aplicirala sam kod Ambasade Japana za istraživanje o engleskom jeziku u njihovoj zemlji. Istraživanje je trajalo godinu dana, ali sam ostala još devet godina. Jednostavno, u svemu tome, odlučila sam se aktivirati. Pokrenula sam priču Modern Escape Japan gdje sam ja voditeljica ultra trail trčanja, vježbi izdržljivosti, sve ono što obuhvata višesatno vježbanje, do 15 sati, do ultra utrka pa do manjih formata. Napravili smo koncept za balans svakog pojedinca od vježbanja, prehrane, mentalnog zdravlja i svega”, kaže Kablar koja sličnu priču želi oživjeti i u BiH te da je to ustvari bijeg od posla, računara, mobitela.

Na jednom mjestu rijetko kad je duži vremenski period s obzirom na to da ne propušta trail trčanja širom Evrope i svijeta. Kablar je osvojila brojne vrhove, kako po Japanu, tako i po Evropi i svijetu.

Na Fuji je vodila grupu od 30 ljudi, a vjeruje da će jednog dana voditi i ekipu iz BiH u Japan. U svim trkama kojima je do sada prisustvovala, najdraža joj je ipak utrka Ultra Spartan Race na Havajima.

“Ultra Spartan Race je brdska utrka od 50 kilometara sa 70-ak prepreka koju sam završila za skoro 12 sati i 30 minuta. To je bio veliki izazov, sve se dešavalo kao u filmu Jurassic park. Jedina iz BiH sam imala priliku otići tamo i završiti tu trku i to mi je jedna od super stvari koje sam ostvarila. U Švedskoj sam istrčala 104 kilometra, opet sam bila jedina iz BiH, nadam se da će se to promijeniti i da će biti više žena da trče sa mnom, pa i više nego ja”, izjavila je Kablar.

Dodala je da se ultra trail trčanjem želi baviti i u budućnosti, ali i promovisati BiH i praviti formate utrka od 180 milja kako bi predstavili BiH i planine širom svijeta. Na kraju je poručila da je sretna svojim životom.

“Bosna i Hercegovina je jedna od ljepših zemalja svijeta gdje na tako malom prostoru ima toliko prirodnih bogatstva. Rođenjem u ovoj državi smatram se privilegovanom. Imati mogućnost da su vam planine bukvalno na kućnom pragu je neprocjenjivo. Ljubav prema ovakvom načinu života i bitnosti istog sam stekla životom u Japanu i nadam se da ću svojim primjerom ohrabriti još mnoge da pomjeraju svoje granice i da žive život u potpunosti i da se ne boje probati nešto novo jer bas to je možda ono sto će vas život učiniti ljepšim”, izjavila je Kablar u razgovoru za Klix.ba.

Dodaje da je putovanje u Japan bilo pomjeranje njenih ličnih granica, da je sve sama uspjela u Japanu, ali i da vjeruje da će se mladi inspirisati njenom pričom, otići vani po iskustvo i vratiti u BiH i pokušati napraviti nešto.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE