Elna Pašagić: Muž je molio Sebiju da ga spasi, ona mu je na dan smrti odgovorila “šta bi ti htio”

Elna Pašagić, supruga dr. Šefika Pašagića, preminulog epidemiologa, prvog ljekara u BiH koji je preminuo od koronavirusa, u ispovijesti za „Dnevni avaz“ ispričala je šokantne detalje iz njegovog posljednjeg dana u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Jučer se navršila tačno godina od dženaze dr. Pašagića.

Četvero djece

– Godinu nakon smrti mog supruga istraga koja je pokrenuta nije urodila plodom. Ništa se po tom pitanju nije ni počelo, osim što smo dali izjave u Tužilaštvu KS. Prošla je godina, niko nas nije kontaktirao. Niko me nije pozvao ni pitao barem za djecu, kojih je ostalo četvero. Prije deset dana preminuo je i otac mog rahmetli supruga. Tragedija, četvero malodobne djece je ostalo, imaju od 12 do 16 godina – kazala je Pašagić.

Dodala je da je već pokrenula aktivnosti da se pridruži kolektivnoj tužbi građana protiv KCUS-a te pojasnila da već učestvuje u kolektivnoj tužbi četiri porodice koje su izgubile svoje bližnje.

– Moj suprug je u KCUS primljen 1. aprila 2020. i oni nisu na vrijeme reagirali. Tek je 3. aprila počeo primati terapiju za koju su oni smatrali da mu je potrebna. Niko me nikad nije kontaktirao iz KCUS-a. Čak sam čula da je direktorica Izetbegović ismijavala moje izjave – istakla je Pašagić.

Copy

Rahmetli dr. Šefik Pašagić: Prvi ljekar u
Kaže da je Sebija Izetbegović bila studentska prijateljica njenog supruga.

– Družili su se dok su studirali. Imam njegov mobitel kod sebe, Tužilaštvo KS nikad nije uzelo taj mobitel da pogleda, a tu ima prepiska mog supruga i Sebije Izetbegović. Ona mu je pisala poruke, u smislu: „Mi imamo sve u Kliničkom centru, ništa se ne sekiraj.“ Onda je drugu poruku napisala na dan kad je preminuo: „Šta bi ti htio?“ On je samo napisao: „Molim te, kolegice Seko, molim te, molim te, pomozi, ja umirem, a znaš da kod kuće imam četvero djece.“ Ona mu je napisala: „Šta bi ti to htio, da ti žena legne pored tebe i da te njeguje?“ Onda je on na to napisao: „Vjeruj mi, znaš kakva sam osoba. Šest sati imam temperaturu, a niko mi nije ušao u sobu, molim te, vjeruj mi.“ To joj je posljednje napisao, a ona mu je na to odgovorila: „Znamo mi šta radimo, budi strpljiv, ne može se ulaziti svakih šest sati u izolatorij“ – ispričala nam je Pašagić.

Dodala je da je njen suprug ležao u hodniku 12 sati iako je trebao biti hitno hospitaliziran.

– I kad je hospitaliziran, nije dobio adekvatnu pomoć. Treba naglasiti da, kad je primljen na Podhrastove, tad je ukupno bilo sedmero pacijenata u tom izolatoriju. I zamislite da neko tad kaže da se ne može svakih šest sati ulaziti u izolatorij – ispričala je Pašagić.

Poruke predate Tužilaštvu KS

Prema riječima Elne Pašagić, sva dokumentacija, uključujući i isprintane poruke Sebije Izetbegović, predata je Tužilaštvu KS.

– Trebali su uraditi medicinsko vještačenje, da se utvrdi je li na vrijeme dobio terapiju i je li ona bila adekvatna. Međutim, to se nije dogodilo. To se jednostavno zataškalo. Niko me nije kontaktirao u vezi s ovim predmetom. Dostavila sam dokaze da je on bio zdrav, jer na KCUS-u pričaju da je preminuo zbog drugih bolesti, a ne koronavirusa – naglasila je Pašagić.

Opća bolnica

– Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ je hotel s pet zvjezdica u poređenju s Podhrastovima, a znam to jer su kroz tu bolnicu prošle suprugove sestra i majka. U ovako teškoj situaciji svu njegu su dobile na vrijeme, svako sat imale su kontrolu – kaže Elna Pašagić.

IZVORAvaz
Prethodni članakDesnica Radivojević, bivši zamjenik premijera FBiH, osuđen na osam mjeseci zatvora
Sljedeći članakKrao odjeću u tržnom centru: U džepu mu pronašli bombu