Elon Mask: Moja firma će za šest mjeseci ugraditi prve čipove u ljudski mozak

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poduzetnik Elon Musk rekao je jučer kako očekuje da će kliničko testiranje bežičnog moždanog čipa na ljudima, koji je razvila njegova firma Neuralink, započeti za šest mjeseci, nakon što je firma propustila ranije rokove koje je on postavio.

Kompanija razvija sučelja za moždane čipove za koje kaže da bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se ponovno kreću i komuniciraju, a Musk je jučer dodao da će također ciljati na vraćanje vida.

“Napredak bi trebao biti eksponencijalan”

Neuralink, sa sjedištima u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama tražeći istovremeno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

– Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka – rekao je Mask u dugoočekivanoj izjavi o uređaju.

ČITAJ JOŠ:  Sattler: Bh. građani žele u EU, političari trebaju odraditi svoj dio posla

Govoreći pred mnoštvom odabranih uzvanika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka, koja je trajala gotovo tri sata, Mask je naglasio brzinu kojom firma razvija svoj uređaj.

– Napredak će se isprva, naročito što se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili – dodao je. 

“Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan.”

FDA nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

“Mislim da možemo vratiti vid ljudima”

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Mask.

– Čak i ako netko nikada nije imao vid, ako je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid – rekao je.

ČITAJ JOŠ:  Pronađena municija na području Zenice

Događaj je prvotno bio planiran za 31. oktobar, ali Mask ga je odgodio samo nekoliko dana prije bez navođenja razloga. Posljednje javno predstavljanje Neuralinka, prije više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računalnu igricu razmišljajući sam.

Mask, koji također vodi proizvođača električnih vozila Teslu, raketnu firmu SpaceX i platformu društvenih medija Twitter, poznat je po ciljevima poput kolonizacije Marsa i spašavanja čovječanstva.

Njegove su ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016., jednako velikih razmjera. Želi razviti čip koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije te liječenje bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti.

Također govori o osnaženju mozga pomoću umjetne inteligencije.

Više puta propustili rokove

Neuralink, međutim, kasni u radu. Mask je u prezentaciji 2019. rekao da namjerava dobiti regulatorno odobrenje do kraja 2020. Zatim je na konferenciji krajem 2021. rekao da se nada da će ove godine započeti ispitivanja na ljudima.

ČITAJ JOŠ:  Slobodno formiranje cijena: Frizerske usluge poskupile za 30 posto

Neuralink je više puta propustio interne rokove za dobivanje odobrenja FDA za početak ispitivanja na ljudima, rekli su sadašnji i bivši zaposlenici.

Mask se ranije ove godine obratio konkurentu Synchronu u vezi s potencijalnim ulaganjem, nakon što je izrazio frustraciju stručnjacima Neuralinka zbog njihovog sporog napretka, izvijestio je Reuters u augustu.

Synchron je u julu prešao veliku prekretnicu prvom ugradnjom svog uređaja u pacijenta u Sjedinjenim Državama. Dobio je regulatorno odobrenje SAD-a za ispitivanja na ljudima 2021. i dovršio je studije na četiri osobe u Australiji.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING