Elon Musk nudi 100 miliona dolara za stvaranje najbolje tehnologije hvatanja ugljika

Screenshot 5 989 20

Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a, putem svog Twitter profila nudi 100 miliona dolara za one koji razviju najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljičnog dioksida.

Međunarodna energetska agencija krajem prošle godine saopćila je da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljika ako zemlje žele postići ciljeve nulte emisije, piše Reuters.

Musk se obratio na Twitteru i naveo: “Doniram 100 miliona dolara za nagradu za najbolju tehnologiju hvatanja ugljika”. Nakon toga je uslijedio drugi tweet u kojem je obećao detalje sljedeće sedmice.

Musk je bio suosnivač kompanije za internetska plaćanja PayPal Holdings Inc, a sada vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu.

Pored Tesle, on je na čelu raketne kompanije SpaceX i Neuralink, startupa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Biden je u četvrtak imenovao Jennifer Wilcox, stručnjakinju za tehnologije uklanjanja ugljika, za glavnu zamjenicu pomoćnika sekretara za fosilnu energiju u američkom Ministarstvu energetike.

Klix

Prethodni članakOvo je No. 1 izvozni proizvod BiH u 2020.
Sljedeći članakŽEPČE: Pronađeno tijelo nestale Milenke Planinac