Elvirov apel: “Mubarek Ramazan više i ne brojim koji prolazim na dijalizi”

elvir cuzovic cuza fb
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Od hroničnog zastoja bubrega Elvir Ćuzović Ćuza obolio je još kao dječak.

Svijetli trenutak u njegovoj borbi je bio kada mu je majka donirala bubreg, koji je, nažalost radio samo osam godina i 2000. godine prestao raditi. Od tada je dijaliza riječ oko koje se vrti sav Elvirov život.

Elviru je do sada više prijatelja ponudilo da budu donori, ali nažalost, to nije moguće, jer nisu podudarni, nisu se poklopili svi parametri.

“Mubarek Ramazan više i ne brojim koji prolazim na dijalizi”, riječi su Elvira.

“Molim ljude da se neko javi sa 0+ krvnom grupom i donira bubreg da odem u Tursku i spasim se…”, napisao je između ostalog na svom Facebook statusu Ćuza.

https://www.facebook.com/elvir.cuzovic/posts/4232041330162656

Budimo humani i pomozimo ovom Sarajliji koji decenijama želi samo jedno – bubreg.

Podsjetimo i to da je nedavno za portal Radiosarajevo.ba kazao da se nalazi na federalnoj listi za transplantacije, i da bi transplantaciju bilo moguće uraditi da ima donora iz porodice, što nažalost nije slučaj.

„Kod nas je po zakonu moguće da neko do četvrtog koljena bude donor, nema mogućnosti da prijatelj bude donor, što je velika greška. Moj jedini put je da nađem nekoga, da mi se neko javi da bude donor, da mi pokloni život…nikad se ne zna, pokušao sam i na taj način, preko Facebooka. Onda, ako bi se sve poklopilo, vjerovatno išao u Tursku“, kazao nam je tada Elvir, kojeg nisu zaobišli ni drugi zdravstveni problemi. 

Konstatuje da, nažalost, veliki broj ljudi, među njima i mladih i djece ima probleme slične njegovim, ali kaže da im nadu ulijevaju oni koji su tgransplantacije obavili u Turskoj i koji su dobili novu priliku za život.

I Elvir se nada da će uskoro dočekati taj momenat. Uz pomoć dobrih ljudi.

Kako pomoći

Čuzović kaže da za transplantaciju ima prikupljen dio novca. Dok čeka donora,  ima otvoren humanitarni broj za pomoć za transplantaciju. Oni koji žele pomoći, mogu to učiniti pozivom  na broj telefona 090 291 079, otvoren u BH Telecomu. Na taj način se doniraju dvije KM.