EMA: “Mi” soj koronavirusa daje razloge za zabrinutost

Lekari crvena zona 2 750x422 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je danas da soj koronavirusa nazvan “mi” može predstavljati razlog za zabrinutost, iako još nema podataka koji bi ukazali na to da će prevladati delta soj.

Soj “mi”, koji je prvi put detektovan u januaru u Kolumbiji, a u naučnom smislu poznat je kao B.1.621 /B.1.621/, klasifikovala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije ovog mjeseca kao “varijantu od interesa”.

EMA, koja se uglavnom fokusirala na veoma zaraznom delta soju, analizira i druge poput lambde, koja je identifikovana u Peruu i od nedavno mi soj, rekao je Marko Kavaleri, šef odjeljenja strategije za vakcinu EMA-e.

Soj “mi” je potencijalno veoma zabrinjavajući jer “zaobilazi” imunitet.

EMA će razmotriti sa proizvođačima efikasnost aktuelnih vakcina u odnosu prema ovoj varijanti koronavirusa.

“Moram istaći da mi još nemamo podtake koji bi ukazali da se ovaj soj širi na tolikom nivou i da li ima šanse da preuzme primat od delta soja”, rekao je on.

Svi virusi, uključujući SARS-Cov-2 /SARS-CoV-2/ koji izaziva COVID-19, mutiraju vremenom.

Većina mutacija ima mali ili nikakav efekat, ali neke mutacije mogu da utječu na svojstva uključujući brzinu širenja, težinu same bolesti koju izaziva i otpornost na vakcine.

WHO trenutno identifikuje četiri soja, koji su zabrinjavajući, uključujući alfu, koji je registrovan u 193 zemlje i deltu, prisutnu u 170 zemalja.

Soj “mi”, poslije Kolumbije, pojavio se i u drugim zemljama Južne Amerike i u Evropi, navodi AFP.