EMA: Postoji jasna veza između rijetkih pojava krvnih ugrušaka i AstraZenecine vakcine

Visoki zvaničnik Evropske agencije za lijekove (EMA) rekao je da je jasno da postoji veza između AstraZenecine vakcine i rijetkog oblika krvnog ugruška, ali da uzrok još uvijek nije poznat.

“Prema mom mišljenju, to možemo reći sada, jasno je da postoji veza s vakcinom. Ali još uvijek ne znamo šta uzrokuje ovu reakciju”, rekao je šef EMA-e za vakcine Marco Cavaleri.

Zvaničnik je navodno rekao da će evropski regulator za lijekove dati izjavu o tom pitanju “u narednim satima”.

EMA je prošle sedmice rekla da očekuje izdavanje “ažurirane preporuke” za vakcinu tokom sastanka svog odbora za sigurnost, koji počinje danas i traje do petka.

Njemačka, Italija, Francuska, Španija i Holandija nedavno su ograničile vakcinisanje Astrazenecinom vakcinom na starije dobne skupine, dok EMA ne obavi istragu, dok su izvještaji iz Velike Britanije u ponedjeljak sugerisali da britanska MHRA razmatra slično ograničenje.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine je rekla da nije donesena bilo kakva odluka i pozvala je ljude da se i dalje vakcinišu. “Još nije donesena odluka o bilo kojoj regulatornoj akciji”, kazala je June.

Profesor Neil Ferguson s Imperial Collegea u Londonu rekao je za BBC da su ugrušci pokrenuli pitanja o tome trebaju li mladi ljudi dobiti vakcinu. “Sve je više dokaza da postoji rijetki rizik povezan posebno s AstraZenecinom vakcinom, ali on može biti povezan na nižem nivou s drugim vakcinama”, rekao je Ferguson.

On tvrdi da je rizik povezan s godinama, a postoji i manja mogućnost rizika u vezi sa spolom vakcinisane osobe.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakSvi koji su primili prvu dozu vakcine u narednih osam do 12 sedmica bit će pozvani na revakcinaciju
Sljedeći članakSpasimo muziku: Studije pokazale da je rizik od zaraze na koncertima mali