Emina prva rodilja s koronavirusom u BiH: Mustafići godinu dana poslije

60F12798 095C 4F62 ABD4 5FEEE1C7EC05

Imran je danas zdrav i veseo dječačić

Posljednjih dana maja navršilo se godinu dana kako je Emina Mustafić (25) prvi put uzela u naručje svoga sina Imrana. Ništa neobično, pomisliće mnogi. Ali jeste ako se zna da je na taj trenutak Emina čekala više od mjeseca dana. Ona je bila prva rodilja pozitivna na COVID 19 u Bosni i Hercegovini. Mustafiće smo pratili prošle godine, njihov boravak u COVID odjelu Kantonalne bolenice i stacionaru, a prilikom posljednjeg susreta saznali smo kako žive danas.

Pandemija poremetila sve planove

Kao i svaki mladi bračni par i Mustafići, Emina i Jasmin (33) živjeli su za dan kada će primiti u naručje svoje prvo dijete. U Kopicama kod Maglaja sve je bilo spremno za dolazak prinove, a onda je saznanje da su pozitivni na korona virus sve promijenilo. Zahvaljujući timu ljekara Kantonalne bolnice Zenica koji su predvodili dr. Jasmin Hodžić i dr. Tarik Zulović, Emina je carskim rezom na svijet je donijela zdravog dječaka. Puna je riječi hvale za sve ljekare i ostalo medicinsko osoblje COVID odjela KB Zenica.Bilo je puno nepoznanica, nismo znali šta nas očekuje. Ali, sada je lakše pričati o tome“, počeli su Emina i Jasmin svoju priču. „Bila sam svjesna situacije i da sam prva korona pozitivna rodilja. Kada su počeli trudovi, odlučili su me poroditi carskim rezom i to sam javila samo Jasminu. Kada je sve bilo gotovo, javili smo porodicama“, prisjeća se Emina i dodaje. „Bili su to i teški trenuci razdvojenosti, znala sam da Imranu ništa ne nedostaje jer su se o njemu brinule majka i tetka. Dobijala sam i njegovve fotografije, a najteže mi je bilo što smo prvi Bajram dočekali razdvojeni“. „Nije nam bilo lako, Eminu su odvezli u Zenici na COVID odjeljenje dan prije, ja sam otišao u stacionar, a Imran je nakon testiranja i negativnog nalaza prebačen na pedijatriju. Teški su to bili dani ali prebrodili smo ih uz pomoć porodice i radnih kolega“, dodaje Jasmin.

Trudila se nadoknaditi propušteno

Emina je u 31 dana koliko je bila u bolnici propustila prve dane Imranovog odrastanja ali se trudila sve to nadoknaditi kada je konačno iz bolnice došla kući. „Nisam se odvajala od Imrana“, priča Emina kroz smijeh. „Eminin dolazak kući i prve trenutke sa Imranom zauvijek ću pamtiti. Konačno smo bili skupa i mogli smo da uživamo u roditeljstvu o čemu smo do tada slušali smo priče“, kaže Jasmin.

Otac želi da Imran jednog dana bude ljekar

Imran je nedavno proslavio prvi rođendam, veseo je dječačić i svima se raduje. Prohodao je i želi samo da bude aktivan i da se igra napolju. „Mnogi su ga upamtili kao korona bebu“, dodaje Jasmin kroz smijeh.

Život i za Mustafiće teče svojim tokom. Emina na svu sreću nema nekih većih poljedica nakon korone, dok je Jasmin primjetio da se brže umara. Nakon porodiljnog, Emina se vratila na posao. Imrana čuva njena sestra, ali priželjkuje da se situacija u vrtićima normalizuje i da Imran bude sa svojih vršnjacima. Mustafići žele živjeti kao i sve druge mlade porodice, ali svjesni su da je korona ostavila neizbrisiv trag. Sada su okrenuti svome Imranu za kojeg žele samo najbolje. „Prvo želim da bude zdrav, kako bude odrastao neka određuje svoju sudbinu a ja ću se kao majka truditi da ga dobro odgojim, da mu pružim šansu da se obrazuje i da mu ništa ne fali“, rekla nam je Emina, a Jasmin dodaje. „Želim da moj Imran život živi u BiH, gdje su mu i korijeni. A šta će biti u budućnosti možemo samo maštati. Život je nepredvidiv, pun prepreka, ali bih volio da bude ljekar, jer oni su se, spašavajući ljudske živote, zaista pokazali kao veliki heroju u ovom vremenu pandemije“.