Emir i Sead uzeli 300.000 eura za maske koje ne posjeduju niti ih mogu proizvesti

maska unsplash 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Begovića (1991.), i Seada Žile (1963.), te pravnog lica „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Emir Begović, kao i pravnog lica „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, čiji je direktor i odgovorno lice optuženi Sead Žilo.

Optuženi se terete da su od 8. do 18. marta 2020. godine, u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Begović i Žilo, po prethodnom dogovoru, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnim licima koja zastupaju, doveli i održavali u zabludi direktora pravnog lica „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

Optuženi Begović i Žilo se terete da su počinili krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju, te pravno lice „Global Promet“ d.o.o. Miričina bb, Gračanica i pravno lice „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići, za ista krivična djela.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i stranih državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Slovenije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.