Emir Suljagić: Svjedoci umiru, ovo je borba s vremenom

1 541

Memorijalni centar Potočari – Srebrenica i Balkanska istraživačka mreža BiH predstavili su projekt “Život iza polja smrti”, koji donosi dio svjedočanstava ljudi koji su preživjeli srebrenički genocid.  

Napravljen presjek

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, kaže da su odlučili to uraditi u januaru. Iako se poklopilo sa 9. januarom, kada se ponovo obilježavao neustavi dan RS, kaže da mu je drago zbog toga „tek da se vidi šta se krije iza tih“.  

– Odlučili smo da napravimo presjek na trećini obavljenog posla, nakon 30 urađenih intervjua od 100, koliko će ih biti. Očekujemo da u prvom kvartalu ove godine završimo posao što se tiče intervjuiranja. Drugi dio tog posla su predmeti kojem nam naši sagovornici daju, a koje ćemo izložiti nakon selekcije i nakon što uredimo prostor u Memorijalnom centru. Znač, predmeti u kombinaciji sa audio i video svjedočenjem preživjelih – ističe Suljagić.

Voljeli bi, poručuje, da to vidi što je više moguće ljudi, da motiviraju one koji još oklijevaju da ispričaju svoje priče, da to urade.

30 svjedočenja

– Ovo je borba s vremenom. Uradili smo 30 svjedočenja. U periodu dok smo to radili umrle su tri žene. Jednu sagovornicu smo intervjuirali doslovno sedam dana prije nego što je preminula. Da stvar bude strašnija, riječ je o nani jednog od saradnika na projektu, mladića Mahira Omerovića. Umiru svjedoci… – kaže Suljagić.  

Prikupili milion KM za Srebrenici

Prošlogodišnji projekt prikupljanja pomoći za Srebrenicu prošao je veoma dobro. 

– Od oktobra prošle godine do 31. decembra sakupili smo skoro milion KM. U velikoj mjeri smo bili upućeni na načelnike, gradonačelnike i kantone u FBiH. Taj novac nam omogućava da radimo upravo ovakve projekte. Ovdje govorim o novcu, a ne onom što radimo, recimo, sa Zavodom za izgradnju KS, koji će nam dati 850.000 KM za rekonstrukciju jednog dijela Upravne zgrade Memorijalnog centra – kaže Suljagić.

Avaz