MINISTAR MUP-A ZDK

Emir Vračo: Naša policija je spremna da odgovori svim izazovima

Emir Vračo: Naša policija je spremna da odgovori svim izazovima

Povodom 15. maja, Dana policije Zeničko-dobojskog kantona, razgovarali smo sa Emirom Vračom, ministrom unutrašnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, o bezbjednosnoj situaciji na području ZDK, kadrovskoj popunjenosti kao i o nabavci novih policijskih uniformi i opreme.

Novi policijski službenici

NR: Kakva je aktuelna bezbjednosna situacija u ZDK?

VRAČO: Skupština je, na svojoj sjednici održanoj 23. aprila ove godine, jednoglasno usvojila Informaciju o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu. Bezbjednosna situacija na području ZDK ocijenjena je kao zadovoljavajuća, što je, prije svega, rezultat rada i zalaganja naših policijskih službenika. Njihova posvećenost svome poslu i profesionalizam bili su ključni faktori u održavanju stabilnosti i sigurnosti na području našeg kantona. Ministarstvo je, u toku 2023. godine, izvelo niz policijskih akcija radi poboljšanja stanja bezbjednosti koje su rezultirale privođenjem većeg broja lica i oduzimanjem velikog broja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem određenih krivičnih djela. Spomenut ćemo akcije „Meta”, „Mreža” i „Zasad”, realizovane u organizaciji Uprave policije, te akcije „Pangea”, „Tox”, „Pandora”, „Thunder” itd. koje su realizovane u saradnji sa EUROPOL-om. Sa sličnim akcijama koje su dokaz naše čvrste opredijeljenosti da istrajemo na stvaranju sigurnijeg ambijenta za građane ZDK nastavit ćemo još intenzivnije i u narednom periodu.

NR: Kada će kadeti ZDK koji su prošli konkursnu proceduru početi sa obukom?

VRAČO: Konkursna procedura za prijem novih 105 policijskih službenika, 100 u činu „policajac” i pet u činu „mlađi inspektor”, uspješno je okončana. Uprava policije je provela kompletnu konkursnu proceduru i čekamo odlazak naših kadeta na Policijsku akademiju u Sarajevo. U vezi s ovim, uputili smo više dopisa prema Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, te više dopisa prema Policijskoj akademiji. Dobili smo odgovor da grupa kadeta koja je trenutno na Policijskoj akademiji završava obuku u junu ove godine. Također smo i preko Skupštine Zeničko-dobojskog kantona podnijeli inicijativu prema Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova da nam se što prije omogući odlazak kadeta na Policijsku akademiju jer nam nedostaje više od 280 policijskih službenika. Tokom razgovora sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova, dobili smo obećanje da će obuka za naše kadete početi krajem juna ili početkom jula ove godine.

Nabavka opreme

NR: Jeste li zadovoljni materijalnim položajem i opremljenošću policijskih službenika? Da li je u ovoj godini planirana nabavka novih policijskih uniformi i opreme?

VRAČO: Kada je riječ o materijalnom položaju naših policijskih službenika i drugih uposlenika Ministarstva, važno je istaći da ovo ministarstvo, u koordinaciji sa Vladom ZDK, čini sve kako bi on bio poboljšan. Kada se uzmu u obzir sva povećanja plaća naših uposlenika izvršena u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine, možemo reći da su njihova mjesečna primanja povećana za oko 25 procenata, što znači da su među najvišim primanjima u Federaciji BiH.


Naša policija je hrabra, odlučna i profesionalna i u svakom trenutku spremna da odgovori svim izazovima i zadacima koji se pred nju postave u cilju zaštite sigurnosti i bezbjednosti građana ZDK i njihove imovine. Tražimo od naših policijskih službenika da poštuju svakog čovjeka, ženu, dijete te da im budu garant njihove sigurnosti. Želimo da policajci svojim ponašanjem budu uzor djeci i mladima tako da svako od njih, jednog dana, poželi da bude rame uz rame sa njima. Sve dok budemo u službi zaštite naše zajednice i građana, kao i njihovih prava i sloboda, tada možemo očekivati da ta zajednica pruži punu podršku policijskim službenicima u nastojanju da područje naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine bude mjesto ugodnog življenja. Samo zajedničkim snagama možemo doći doći do tog cilja.


Budžetom ZDK za 2024. godinu, za Ministarstvo unutrašnjih poslova predviđen je rekordni iznos od 73.656,803 KM, što je za 12.300,000 KM više nego 2023. godine, a za 15.000,000 KM više nego 2022. godine. Programom kapitalnih ulaganja Ministarstva za 2024. godinu predviđen je iznos od 3.500.000 KM, što je za 1.600.000 KM više nego 2023. godine. Očekujemo da će, u toku ove godine, rebalansom kantonalnog budžeta, ovaj iznos biti uvećan. U okviru Programa kapitalnih ulaganja koji se odnosi na opremanje Uprave policije materijalno-tehničkim sredstvima, planirana je nabavka velikih količina vrijedne opreme. Od onoga što namjeravamo nabaviti, izdvojio bih nabavku opreme za elektronsko testiranje kandidata koji se prijavljuju na naše konkurse za prijem novih policijskih službenika tako da više nećemo zavisiti od drugih, zanavljanje dotrajalog oružja, nabavku naprednog sistema video-nadzora za određen broj policijskih stanica, nabavku stacioniranih radara, nabavku određenog broja vozila za privođenje lica, putničkih motornih vozila, kao i veće količine druge opreme poput mobilnih radara, računarske opreme, alkometara, radio-stanica itd. Jedan od prioriteta, na nivou Ministarstva, jeste nabavka nove telefonske centrale sa pratećom opremom koja će, zahvaljujući svojim tehničkim performansama, onemogućiti pristup tajnim podacima za sva neovlaštena lica, a planirana je i nabavka agregata za alternativno napajanje električnom energijom, nabavka veće količine opreme za video-nadzor i alarmne sisteme, kao i nabavka veće količine računara i drugih vrsta informatičke opreme. Jako je važno naglasiti da smo ove godine obezbijedili sredstva u iznosu od 5.000.000 KM za nabavku policijskih uniformi čiji izgled će biti jedinstven na nivou Federacije BiH.

NR: Kakva je kadrovska popunjenost uposlenika u MUP-u? Koliko policijskih službenika nedostaje, o kojim kadrovima je riječ?

VRAČO: Broj uposlenih u ministarstvu, zbog odlazaka u penziju i drugih objektivnih razloga, stalno varira. Trenutno, u Ministarstvu nedostaje preko 280 policijskih službenika. U junu prošle godine, raspisan je Javni oglas za prijem novih 105 policijskih službenika, njih 100 u činu „policajac” i pet u činu „mlađi inspektor” i, kako smo naprijed rekli, konkursne procedure su uspješno okončane. Od Vlade ZDK dobili smo saglasnost da, u 2024. godini, raspišemo javni oglas za prijem 118 novih policijskih službenika, i to 100 u činu „policajac” i 18 u činu „mlađi inspektor” čime bi stanje kadrovske popunjenosti Uprave policije trebalo biti u znatnoj mjeri poboljšano.

Borba protiv organizovanog kriminala, zloupotrebe opojnih droga, …

NR: Kakvu saradnju imate sa policijskim stanicama u gradovima i općinama u ZDK?

VRAČO: U proteklom periodu, zajedno sa policijskim komesarom, izvršio sam obilazak skoro svih policijskih uprava i policijskih stanica na području Kantona kako bih se na licu mjesta uvjerio kakvo je stanje na terenu i koje su stvarne potrebe naših uposlenika. Zadovoljan sam odnosom policijskih službenika prema svom pozivu i smatram da je velika većina njih spremna odgovoriti na izazove sa kojima se susreću. S druge strane, smatram da njihova opremljenost materijalno-tehničkim sredstvima još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, kao što nije na zadovoljavajućem nivou ni kadrovska popunjenost većeg broja policijskih uprava i policijskih stanica što od nas zahtijeva da, bez odlaganja, poduzmemo mjere kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo.

NR: Da li po Vašim saznanjima građani imaju povjerenja u MUP ZDK i šta se može uraditi da to bude još bolje?

VRAČO: Građani imaju veliko povjerenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali uvijek postoji prostor za poboljšanje. Kontinuiran, stručan i profesionalan rad ključni su faktori za sticanje i očuvanje povjerenja građana. Naši prioriteti u narednom periodu bit će borba protiv organizovanog kriminala, borba protiv zloupotrebe opojnih droga, rješavanje problema maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici te poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju. Također, nastavit ćemo jačati saradnju sa drugim kantonalnim ministarstvima, policijskim agencijama, tužilaštvima i sudovima na svim nivoima, kako bismo efikasnije štitili živote i imovinu građana, te osigurali poštovanje zakona pri čemu niko neće biti izuzet.

Naša riječ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE