Portal 072info

Emiru Hadihafizbegoviću uručen Grand Prix u Parizu za najboljeg glumca jugoistočne Evrope

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cefurji rausBosanskohercegovačkom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću na filmskom festivalu SEE a Paris dodijeljen je Grand Prix za najboljeg glumca jugoistočne Evrope za 2013.

Podsjećamo, Hadžihafizbegović je kao laureat proglašen u februaru, a nagrada mu je uručena sada, na završetku ovogodišnjeg izdanja Festivala.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Velika čast

– Ovo priznanje zaista je velika čast za mene i sretan sam što su kolege iz struke u Francuskoj prepoznale moj rad, kazao je naš popularni glumac, koji je jedan od najtraženijih u svojoj struci u cijeloj regiji. Sličnu nagradu, također za najboljeg glumca jugoistočne Evrope, Hadžihafizbegović osvojio je i prošle godine na festivalu u Cottbusu i Njemačkoj.

Festival SEE a Paris predstavlja kinematografije zemalja jugoistočne Evrope, a ove godine održan je od 27. do 30. aprila. U čast Hadžihafizbegoviću, upriličena je i projekcija filma “Falsifikator” Gorana Markovića, u kojem je on ostvario jednu od uloga. Nedavno je Hadžihafizbegović istakao da u Markovićevom filmu igra ulogu koja nije velika, ali da je njemu značajna, jer on uloge ne dijeli na velike i male nego na dobre i loše. Žiri francuskog festivala to je također znao prepoznati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ugledni žiri

Festivalski žiri činilo je 15 članova, od kojih je 12 direktora nacionalnih filmskih centara ili filmskih fondova. Članovi su bili: Yves Boisset, francuski redatelj i ugledni poznavatelj filmova iz jugoistočne Europe, zatim makedonski pisac Jordan Plevnes, utemeljitelj festivala, te Dragan Milinković Fimon – direktor festivala. Predsjednik žirija bio je Max Azoulay.

Festivalski program uključivao je dugometražne filmove, dokumentarne, animirane i kratke filmova iz svih 12 zemalja jugoistočne Europe. Nešto ranije, 2011, na istom festivalu nagrađen je i Adis Bakrač, za režiju filma “Ostavljeni”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

DEPO PORTAL

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME