Screenshot 7 450


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pandemija koronavirusa je više utjecala na okoliš nego Drugi svjetski rat, a tu se prije svega podrazumijeva smanjenje emisije ugljendioksida u posljednjih nekoliko mjeseci. Pretpostavlja se da je u aprilu ove godine od blizu 3,9 milijardi ljudi traženo da ostanu kod kuće u cilju suzbijanja širenja pandemije. Zatvoreni su univerziteti i škole, mnogi biznisi su zatvoreni, a veliki je broj onih koji su se izolirali u svojim kućama. Smanjenje ljudskih aktivnosti je za posljedicu imalo smanjenje emisije štetnih gasova.

Nova studija je pokazala da je emisija ugljendioksida tokom pandemije manja i u odnosu na vrijeme finansijske krize iz 2008. godine, naftne krize iz 1979. godine i vrijeme Drugog svjetskog rata. Istraživači su utvrdili da je u prvih šest mjeseci ove godine emisija smanjena za 8,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. To smanjenje je iznosilo 1,9 milijardi tona ugljendioksida.

Oni koji su radili na studiji su istakli da se istraživanje zasnivalo na podacima inicijative Carbon Monitor, a koji se odnose na cijeli svijet.

“Ono što našu studiju čini jedinstvenom je analiza precizno prikupljenih podataka dobijenih u skoro datom, stvarnom vremenu”, rekla je vodeća istraživačica Zhu Liu s Univerziteta Tsinghua u Pekingu.

Prema njegovim riječima, na osnovu podataka je vidljivo da se u državama smanjivala emisija ugljendioksida tokom “lockdowna”. U aprilu 2020., kada su zbog početka pandemije bile uvedene restriktivne mjere, emisija se smanjila za 16,9 posto. Istraživači su podsjetili da se smanjenje emisije dešava samo tokom blagdana i praznika, kao što je Božić.

Kako je kazao Daniel Kammen s Univerziteta California, najveće smanjenje emisije se desilo u drumskom transportu i to za 40 posto. U drugim oblastima je taj postotak manji. Smanjenju emisije je doprinijela i manja potrošnja energije za grijanje objekata jer je zima na sjevernoj hemisferi bila vrlo topla.

Za izradu studije razmatrani su podaci o proizvodnji električne energije u 31 zemlji svijeta, dnevnom saobraćaju vozila u više od 400 gradova svijeta, dnevnim letovima, industrijskoj proizvodnji u 62 države svijeta, kao i po potrošnji goriva u više od 200 zemalja. Analizirali su i utjecaj ukidanja restriktivnih mjera na okoliš. U većini država je uočen ponovni porast emisije ugljendioksida tj. povrat na prijašnje stope emisije.

Naučnici su ukazali na to da smanjenje emisije ima minimalan učinak na koncentraciju ugljendioksida u atmosferi. Poručili su da je za to potrebna revizija industrijskog i trgovinskog sektora. Ovo istraživanje je objavljeno u magazinu Nature, piše britanski dnevni list Independent.