latifa almaktoum princeza dubai BBCpanorama21 prtscr


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Princeza Latifa, kći Emira Dubaija koja je 2018. bezuspješno pokušala pobjeći iz zaljevskog grada-države, kaže da je drže kao taoca i strahuje za svoj život, prema video snimkama koje je objavio BBC.

“Nalazim se u jednoj vili. Zatočena sam i ova vila je pretvorena u zatvor”, izjavila je 35-godišnja princeza u videu snimljenom mobitelom iz toaleta jer “to je jedino mjesto gdje se može zaključati”.

“Svi prozori su zaključani, pet policajaca je vani i dvije policajke unutra”, dodala je kći Mohammeda bin Rashida al-Maktouma.

“Svaki dan strahujem za svoj život, policijaci su mi rekli da ću cijeloga života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce“, nastavila je.

“Svakog dana situacija je sve gora”.

Snimku koju su dobili prijatelji princeze u utorak navečer objavio je BBC u emisiji Panorama.

Vlasti Dubaija zasad nisu ništa komentirali.

Latifa al-Maktoum je 2018. u video snimci na Youtubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je rekla da ju je nakon prvog pokušaja bijega 2002. “tri godine otac mučio i držao zatočenu”.

Taj video je objavljen nakon princezinog neuspješnog pokušaja bijega jedrilicom. Ona se od tada nije pojavila u javnosti.

Vlada u Dubaiju se oglasila nakon te afere u aprilu 2018. i potvrdila da je princeza “vraćena obitelji i da je dobro”.

U martu 2020. britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svojih dviju kćeri Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca 2000. dok se nalazila u Engleskoj. Princeza Haya, koja je 2004. postala šesta emirova supruga, pobjegla je 2019. u London s njihovo dvoje djece.