ENERGETSKA ZAJEDNICA UVELA SANKCIJE BiH: Sve zbog…

5 380

Nakon 18. Ministarskog vijeća Energetske zajednice, sazvanog pod predsjedavanjem Crne Gore 17. decembra 2020. godine, Ministarsko vijeće je pismenim postupkom suspendovalo određena prava Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o energetskoj zajednici zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju s Drugim energetskim paketom u sektoru plina, Direktivom o sumporu u gorivima, kao i Trećim energetskim paketom i za električnu energiju i za plin. Prema Odluci Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina neće učestvovati u odlučivanju o pitanjima budžeta i izvršenja u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede, navodi se u saopštenju Ministarskog vijeća Energetske zajednice.

Odluka o sankcijama donijeta je krajem prošle godine, tačnije 29. decembra , a EZ je njen sadržaj objavila u četvrtak, 14. januara. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi BiH, zbog kršenja međunarodnih pravila, mogla biti kažnjena.

Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanju naftni derivati, može još koristiti euro 3, dok je evropski standard euro 5.

Prethodni članakKako izgledaju pripreme tenisera u Australiji: Trčanje po sobi i igra bez loptice
Sljedeći članakU Hrvatsku možete na 12 sati, ali ne zbog šopinga