Energoinvest: Nemamo offshore račune, ne znamo šta su radile prethodne uprave

25EBFED8 A267 4187 A1F8 3CB3390AE8B6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rukovodstvo Energoinvesta oglasilo se nakon što je objavljeno da je ovo bh. preduzeće uplatilo 3,6 miliona eura offshore firmi za dobijanje posla na izgradnji dalekovoda između Albanije i Kosova.

“U vezi s informacijama i povezivanjem Energoinvesta s poslovanjem s offshore kompanijama, ono što u ovom momentu možemo potvrditi je da Energoinvest nema nikakvih vlastitih offshore kompanija, niti offshore računa bilo gdje u svijetu. Energoinvest ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove, ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih Ministarstava i za iste je dobijeno odobrenje za naplatu i držanje sredstava”, navode iz kompanije.

ČITAJ JOŠ:  Cijene gasa bi i u našoj zemlji od aprila mogle biti više

Kako dalje navode, što se tiče plaćanja drugim kompanijama, koje su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri, dobavljači, izvođači, isporučioci usluga i slično, kojih na realizaciji kompleksnih poslova Energoinvest ima desetine, “jasno je da Energoinvest nema kontrolu niti može utjecati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija s kojima sarađuje”.

“Vezano za konkretnu informaciju, a s obzirom na to da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od 8 godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta i periodu kada je Energoinvest realizovao projekte u Libiji, Alžiru, Iraku, Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog uvida u poslovno-finasijsku arhivu iz navedenog perioda”, stoji u reakciji Energoinvesta.

ČITAJ JOŠ:  Najavljeno poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH

Podsjetimo, novinar BIRN-a u Albaniji Besar Likmeta bavio se, u sklopu novinarske akcije Pandora papiri, transparentnošću posla izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.

Dokumenti otkrivaju da je “Energoinvest” platio ukupno više od 3,6 miliona eura maloj konsultantskoj firmi registriranoj u Ujedinjenim “Arapskim Emiratima u martu te godine. Firmu naziva “AL Energy Transmission” vodi albanski biznismen Vasil Kallup, navodi se.

Iako to ne mora nužno biti protuzakonito, stručnjaci upozoravaju da, kada se novac preusmjerava preko takozvanih offshore zona, odnosno jurisdikcija, povećava se i rizik od korupcije.

ČITAJ JOŠ:  Afera "Pandora papiri: "Ko je bio direktor "Energoinvesta" kada je potpisan ugovor sa Albanijom
GODISNJICA
MARKETING